Toate condițiile pentru 500 de mici viețuitoare, apoi realizarea noii autostrăzii din vestul României!

309

Realizarea autostrăzii Transilvania va trebui făcută cu respectarea câtorva condiții de mediu pentru protecția speciei Spermophilus Citellus, cunoscut în limbaj popular drept popândău.

După urșii de pe lotul 2 din autostrada Lugoj Deva și berze albe pe traseul autostrăzii București Ploiești (pădurea Surlari, județul Ilfov) a venit rândul autostrăzii Transilvania să fie proiectată astfel încât ecosistemele viețuitoarelor care sălășuiesc în zonă să nu fie afectate.

Autoritățile de mediu au descoperit că pe o porțiune a traseului bihorean al autostrăzii Transilvania există o populație de popândăi, animal a cărui denumire științifică este Spermophilus Citellus.

Firma de consultanță pe probleme de mediu informează într-o notă că aceștia sunt animale cunoscute pentru ”comportamentul timid”.

Popândăii se găsesc în zona ”Pajiștea Fegernic”, site Natura 2000. Existența zgomotelor și vibrațiilor provocate de mașini vor pune în pericol populația de popândăi spune Consiliul Județean Bihor care, într-un aviz dat proiectului, cere implementarea unor măsuri de protecție. Dar tot autoritățile recunosc că autostrada nu este singura problemă a popândăilor. În zonă s-au înmulțit mormanele de gunoaie care atrag câinii și pisicile, dușmani ai popândăilor.

Specialiștii în mediu au analizat cinci variante de protecție a popândăilor și s-au oprit la următoarea soluției constructivă. ”Pentru reducerea intensității impactului, este absolut necesară realizarea unui rambleu cu păstrarea unei deschideri de minim cinci metri de tipul unui podeț cu prescripții de gestiune suplimentare conform soluției B propuse, precum și amplasarea de bariere anti zgomot și anti vibrații (panouri anti zgomot și anti-vibrații) pe tronsonul de autostradă care traversează situl Natura 2000 ”Pajiștea Fegernic”, luându-se în considerare și un buffer de 100 de metri în proximitatea limitelor în care autostrada intersectează situl Natura 2000”, cer autoritățile locale într-un document adresat Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Măsurile de protecția sunt draconice. Se va amplasa plasă rabitz pe patru kilometri care să împiedice intrarea popândăilor pe autostradă, cosirile se vor face târziu, astfel încât animalele să se poată ascunde în materialul vegetal și să se hrănească. Ecoductul prin care popândăii vor traversa autostrada va trebui iluminat discret cu leduri alimentate solar astfel încât să fie văzut de animale. ”Iluminarea difuză (cu ajutorul ledurilor de intensitate redusă, alimentate de la panouri solare) a deschiderii (podeţului) dintre latura estică şi cea vestică a sitului, permiţând utilizarea acesteia ca ecoduct pentru această specie”, propune firma de mediu.

Potrivit studiilor de mediu în zonă a fost identificată o populație de 100-500 de popândăi. Raportările oficiale vorbesc de o populație de popândăi în România cuprinsă între 34.900 și 42.000 de popândăi, răspândită în bioregiunea panonică (4.200 şi 5.200 indivizi), în bioregiunea stepică (12.300 şi 14.800 indivizi) și în bioregiunea continentală (18.400 şi 22.000 indivizi). Astfel, populaţia de popândău (Spermophilus citellus) din cadrul sitului Natura 2000 ”Pajiştea Fegernic” reprezintă între 0,28% şi 1,19%, spun specialiștii de mediu.

sursă: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.