9.7 C
Timișoara
vineri 1 martie 2024

,,Tinerii români trebuie să se pregătească pentru război. Rusia nu se va opri aici”. Șeful Armatei Române avertizează că vin zile grele în anii următori

Românii trebuie să fie îngrijorați de o posibilă extindere a conflictului din Ucraina, iar pentru pregătirea populației este necesară schimbarea legislației, a declarat noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.

„Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a subliniat generalul care conduce Armată Română de o lună.

El a estimat o escaladare a agresiunii rusești în perioada următoare și a subliniat că ne confruntăm cu un război al Rusiei cu întreaga lume democratică și nu doar cu Ucraina.

„Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a precizat Gheorghiță Vlad.

România nu are legislația necesară pentru a pregăti populația în caz de necesitate, mai ales că a renunțat la serviciul militar obligatoriu din 2007. În acest sens, generalul a subliniat că MApN a depus în Parlament un proiect care modifică legea privind pregătirea populației pentru apărare.

„Și vedeți că este o discuție destul de intensă în toate țările NATO, pentru că avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populației. Tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum am fost învățați cei de vârsta noastră. Dar n-o spun cu reproș. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru, repet, a avea o populație pregătită și o societate rezilientă”, a declarat șeful Armatei Române

Printre măsurile dorite de general se numără introducerea serviciu militar în termen, dar doar în regim voluntar.

„Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, a precizat Gheorghiță Vlad.

El a estimat că acest proiect de lege va fi discutat cu prioritate abia de anul viitor, după ce vor trece cele patru luni de alegeri și a subliniat că pentru statele NATO este important acum să-și valorifice timpul pe care îl au la dispoziției pentru a pregăti populația.

„Timpul este o resursă prețioasă și cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0, în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației și nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, afirmă șeful Armatei Române.

Generalul Gheorghiţă Vlad, în vârstă de 54 de ani, a fost învestit pe 30 noiembrie în funcția de nou şef al Statului-Major al Apărării, în locul generalului Daniel Petrescu.

Sursa: https://www.libertatea.ro/

Alte subiecte :

Marian Vasile și-a anunțat oficial candidatura pentru postul de primar al Timișoarei | Foto-Video

Cu o zi înainte de Mărțișor, fostul manager al județului Timiș, dar și fost vicepreședinte al Consiliului Județean, în mandatul 2013-2015, Marian Constantin Vasile...

Primăria Timișoara continuă să sprijine Societatea de Transport Public în rezolvarea deficitului de șoferi de autobuz

Primăria Timișoara și  Societatea de Transport Public (STPT) continuă demersurile de eficientizare a transportului în comun. Astfel, un autobuz din parcul...

Citește și :