Timişorenii vor role şi trotinete în centrul orașului, primarul vrea alei de promenadă. Cum s-a terminat dezbaterea-VIDEO

460

Aproximativ 30 de timişoreni au participat, luni, la dezbaterea publică organizată de Primăria Timişoara pe tema interzicerii circulaţiei rolelor sau trotinetelor prin centrul istoric.

Oamenii care s-au aflat în sala instituției unde a avut loc dezbaterea au spus că sunt în special utilizatori de trotinete. Timişorenii i-au atras atenţia primarului că ei folosesc trotinetele să meragă la serviciu şi că ar pierde enorm de mult timp dacă ar ocoli centrul.

„Eu am fost în multe oraşe din Europa. Toate au zone pietonale unde circulă şi biciclişti şi role şi trotinete. Doar că aici este limitată viteza la 10 km/h. La intrare şi ieşire stă un poliţist cu radarul şi cei care depăsesc acestă viteză sunt amendaţi. Aţi putea reglementa viteza. Vine anul 2021 şi vor veni turiştii, iar noi nu le dăm voie să circule liber”, a spus un timişorean.

„Eu locuiesc şi muncesc în centru. Muncesc în 3 locuri şi mă deplasez numai cu trotineta. Dacă nu voi mai avea voie în centrul istoric nu voi ajunge la timp la serviciu. Copiii mei merg cu trotineta la activităţi extraşcolare tot în zona centrala. Vor fi nevoiţi să renunţe la unele pentru că nu vor mai ajunge”, s-a plâns o altă participantă la dezbatere.

Oamenii i-au atras atenția primarului şi că, potrivit Codului Rutier, calitatea de pietoni o au şi bicicliştii şi alte categorii de utilizatori de vehicule cu role sau patine.

O altă problemă semnalată de timişoreni a fost faptul că în proiect se vorbeşte de o zonă de promenadă, cuvânt ce nu există în nicio lege. Utilizatorii de trotinete şi role au cerut ca măcar pe strada Mărăşeşti să aibă alocat un culoar pe care să poată circula. Primarul nu reunuță la ideea lui, dar promite să ia în calcul ce au spus oamenii.

„Vom modifica proiectul şi vom defini exact zona de promenadă. Este extrem de periculos, poate cineva chiar muri dacă se întâmplă ca cei inconştienţi să circule cu viteză prin aceste zone. Eu nu pot risca accidente. Voi lua în calcul, să vedem dacă putem, să creăm o arteră pe strada Mărăşeşti pentru role şi trotinete sau o altă variantă”, spus Nicolae Robu.

Primarul s-a înţeles cu bicicliştii ca un reprezentant de-al lor să fie prezent la şedinţele comisiei de circulaţie care ia aceste măsuri. De asemenea, edilul şef a continuat să promită mai multe piste şi zone pentru astfel de activiăţi, dar în niciun caz în zona de promenadă. Oricum, ultimul cuvânt îl vor avea consilierii locali.

LĂSAȚI UN MESAJ