12.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Timișorenii sunt oameni fericiți, dar nu prea tare! Ce-i mulțumește, dar, mai ales, ce-i deranjează pe locuitorii orașului FOTO-VIDEO

La Universitatea de Vest s-a produs un eveniment important pentru mediul academic local, dar și, în egală măsură, pentru administrația locală. A fost lansat un document ce stabilește cât de bine se simt timișorenii în pielea lor, respectiv în orașul lor.

Studiul este rezultatul cercetării sociologice realizate de cadre didactice și studenți care „au tras de limbă” locuitorii ca să afle dacă sunt mulțumiți de calitatea vieții și cât ridicată este această calitate.

Totul e făcut după reguli foarte stricte în concordanță cu cerințele similare din alte orașe europene.

A rezultat un act ce va trebui să fie cercetat și analizat foarte obiectiv de către primăria orașului pentru a ști pe viitor unde merge treaba și unde e loc de mai bine. De altfel, este prima ediție, din cele șase de până acum, în care Primăria Municipiului Timișoara este comanditarul cercetării.

Studiul a luat forma unei broșuri cu numele sugestiv de „Barometrul calității vieții în Municipiul Timișoara pentru anul 2021”.

Astfel de barometre se realizează la noi în urbe, cu regularitate, din anul 2016. La o primă vedere, în general, cam toți parametri sunt în creștere deși acesta din urmă a fost făcut timpul pandemiei, fapt ce a influențat, cel mai probabil, răspunsurile.

Trebuie spus că cercetarea a fost făcută în luna noiembrie a anului trecut, anume în perioada cea mai dramatică, când încă lumea era sub influența negativă a epidemiei de Covid 19.

Tot pentru prima dată, studiul a cuprins un număr dublu de persoane, în jur de 3600, față de alte ediții, oferind, astfel, o mai mare precizie datelor colectate.

Prin urmare, timișorenii sunt mulțumiți de nivel lor de trai, dar au și multe de reproșat celor ce se află la cârma orașului.

Ca o noutate a felului de a se apleca asupra nevoilor orașului s-a făcut și o defalcare pe toate cartierele. Este consecința firească a faptului că nu toți locuitorii trăiesc în aceleași condiții și au astfel doleanțe diferite.

Cum anul ce vine este dedicat Capitalei Europene a Culturii și acest subiect s-a aflat în centru atenției celor ce au sondat opiniile.

Amfiteatrul universitar a fost plin de observatori din diverse categorii sociale și profesionale (la fel ca și repondenții chestionarelor) de la studenți, profesori de la diferite universități, sau reprezentanți ai societății civile, care au avut curiozitatea să afle cum merge orașul. Studiul are a principal beneficiar primăria orașului care are, astfel, la îndemână un instrument științific ce poate fi un cadru pentru dezvoltarea ulterioară.

Dar oricine are curiozitatea să arunce un ochi peste paginile barometrului are de câștigat. Totul este simplu, cu grafice elocvente, cu legende explicative și valori procentuale ori în cifre absolute la multe chestiuni stringente.

La masa dezbaterii s-au aflat doi rectori de universități locale : Marilen Pirtea de la Universitatea de Vest și Florin Drăgan de la Universitatea Politehnică.

Invitatul de onoare al evenimentului (dar și beneficiar al lucrării) a fost primarul Dominic Fritz.

Dânsul a apreciat ca fiind extrem de interesant tot ce a aflat din interpretarea datelor, chiar dacă unele cifre erau mai puțin măgulitoare, cum ar fi nemulțumirea timișorenilor privind curățenia orașului sau direcția negativă în care se îndreaptă Timișoara, în opinia a mai mult de jumătate dintre localnici.

Dar cele mai transparente informații au venit de la principalii realizatori ai barometrului, profesorii Marius Matichescu și Alexandru Drăgan, ce au tradus cifrele seci și graficele în elemente ușor de interpretat și de un profan.

Toate datele din cercetare (și nu sunt puține) vor fi în curând publice pentru a fi studiate de oricine, fiind o oglindă perfectă a pulsului comunității timișorene.

 

Alte subiecte :

Citește și :