Timișorenii pot vedea o expoziție semnată Vincent van Gogh

167

Muzeul de Artă Timișoara organizează joi, 7 aprilie, de la ora 18.00, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii nr.1, vernisajul expoziției internaționale de grafică: Vincent van Gogh – Desenul arhetipal.

Expoziţia este organizată de Muzeul de Artă Timişoara în cooperare cu Merkur Global şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş. În cadrul vernisajului vor lua cuvântul prof. univ. dr. Victor Neumann, director al Muzeului de Artă Timișoara și colecționarul Thomas Emmerling.

Vincent van Gogh (1853 – 1890) este unul dintre cei mai cunoscuți pictori ai lumii, situat pe aceeași treaptă cu Leonardo da Vinci, Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Pierre Auguste Renoir și Pablo Picasso. Aproape toți am auzit de el. Pe Google este artistul cu cele mai multe căutări. Frumusețea operei sale și, poate, viața sa tragică, plină de îndoieli și ezitări, l-au transformat într-unul dintre părinții artei moderne.

Muzeul de Artă Timișoara prezintă publicului o sută de desene realizate de van Gogh. Această expoziție este importantă pentru cei ce doresc să înțeleagă viața și opera acestui artist. Desenul reprezintă un stil aparte în creația lui van Gogh. Aici, emoțiile sunt exprimate cu multă claritate. Descifrându-le, lumea lui van Gogh se face ușor înțeleasă.

Iubitorii de artă se gândesc la contribuția lui la arta modernă, la minunatele sale peisaje post-impresioniste, la simțul deosebit pentru armonie și frumusețe, la autopotretele expresive și la culorile puternice. Lumea cunoaște cel puțin faptul că a dus o viață amară, și-a tăiat o ureche și s-a sinucis la 37 de ani.

Van Gogh a analizat în profunzime lumea din jurul său. A descris-o prin desene, prin linii clare și tăioase. În frumusețea peisajelor artistului putem descoperi visul despre o lume așa cum o vedea el. Acesta este motivul pentru care oferim un dialog între desene și imaginile reprezentând peisaje.

Principalul scop al acestei expoziții este următorul: într-o perioadă de aproape zece ani, van Gogh a realizat 864 de picturi și peste 1.000 de desene. A încercat să se elibereze de dilemele dintre creativitate și nebunie, dintre analiză și visare, muncind enorm. Desenele se prezintă ca fiind timide, modeste și singuratice, așa cum era el însuși în spatele lumii gălăgioase.

Prin această expoziție al cărei curator este Thomas Emmerling, Muzeul de Artă Timișoara vă prezintă o sută dintre desenele lui van Gogh provenind din colecția industriașului olandez Hydde Nieland din Dordrecht. Lucrările reprezintă heliogravuri tipărite după van Gogh (publicate în 10 volume). Acestea au fost publicate la tipografia olandeză Versluys en Scherjon din Utrecht. Nieland le-a achiziționat în timpul unei expoziții van Gogh de la Haga, în 1892. Portofoliul a fost publicat cu ocazia inaugurării Muzeului din Dordrecht, Olanda, în 1905.

Expoziția Vincent van Gogh – Desenul arhetipal va fi deschisă publicului Muzeului de Artă Timișoara până în data de 29 aprilie a.c., putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 – 17.30.

LĂSAȚI UN MESAJ