Timişorenii, invitati să admire… magistrala albastră cu capetele negre

339

Se apropie sărbătoarea Europei în forma ei actuală unificată. Dar ar trebui să ne amintim că această unire nu este nouă. Dunărea este un fluviu cu adevarată vocație de liant între diversele culturi de pe malurile sale. De când s-au scornit schimburile comerciale, Danubiul a jucat roul unei autostrăzi de apă, ce a legat centrul și estul continentului. Astfel cele două forme de relief întunecate Marea Neagră și Munții Pădurea Neagră au devenit capetele acestui drum al mătăsii european.

Iată prilejul cel mai nimerit pentru care Consulatul German din Timișoara și Centrul Cultural German fac invitația la o expoziție, să omagiem Ziua Europei și coloana sa vertebrală de apă, Dunărea.

Arta nu este doar o formă de comunicare, ea reprezintă și patrimoniul cultural al omenirii. Diversitatea culturilor și multitudinea limbilor vorbite sunt valori esențiale ale Europei. În centrul proiectului „Projektraum Donau“ stă tocmai această diversitate în spațiul dunărean și bogăția artei din această regiune. Datorită celor 2850 de kilometri ai săi, Dunărea este într-adevăr un fluviu european „pentru a îndeplini însă cu adevărat această condiție, trebuie să ne cunoaștem”, a spus fostul vice-cancelar austriac, Erhard Busek.

După ce expoziția „Projektraum Donau“ a fost expusă la reprezentanța landului Baden-Württenberg din Berlin, în cadrul celui de-al patrulea Salon Dunărean în data de 10 martie 2016, urmează acum Timișoara.

Vernisajul expoziției are loc în data de 3 mai 2016 la ora19 la galeria Calpe din Bastion. Cuvintele de deschidere vor fi rostite de către vice-consulul Germaniei la Timișoara, domnul Siegfried Geilhausen și de către directorul Centrului Cultural German, doamna Mona Petzek. Alături de domnul Joachim Uhlmann (inițiatorul proiectului și secretar de stat la Ministerul de cultură, știință și cercetare al landului Baden-Württemberg) doamna dr. Swantje Volkmann – referent cultural pentru Europa de sud-est la Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni și curatoarea expoziției –va face o introducere in tema expozitiei.

După Timișoara, expoziția va fi prezentată și la Facultatea de Comunicare și Design Stuttgart/Ulm în perioada 1 – 10 iulie 2016.

Gazda manifestării, managerul artistic Călin Petcana, ne asigură de faptul că expoziția de grup „Projektraum Donau” va fi la dispoziția publicului la Galeria Calpe din bastionul Maria Theresia din 3 mai până în 17 mai 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ