Timișorenii au ales să asiste la slujba de Sfânta Maria la biserica din lemn de la Muzeul Satului Bănățean

52

Mai mulți timișoreni au ales să asiste la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului la biserica de la Muzeul Satului Bănățean.

Biserica din Topla, din zona Făgetului, a atras credincioșii care au vrut să se bucure de liniștea zonei și de sărbătoare.

Biserica cu hramul „ Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Topla (zona etnografică Făget) a fost ridicată în 1746 la Remetea Luncă şi apoi donată în 1807, credincioşilor din satul Topla, conform unei însemnări  de pe o evanghelie păstrată în biserică, conform paginii oficiale a Muzeului Satului Bănțean. “Obiectivul  a fost adus pe tăvălugi, tras de 24 perechi de boi, reaşezat şi consolidat apoi cu ajutorul credincioşilor. Lăcaşul de cult, azi cu hramul Naşterea Maicii Domnului, prezintă în plus câteva detalii arhitectonice ce o recomandă ca cel mai valoros lăcaş de lemn din Banat. Întâlnim aici brâul median răsucit în torsadă, brâu prelungit pe întreg perimetrul bisericii, înconjurând şi portalul apusean. Acoperişul este din şindrilă, iar clopotniţa este separată. Pereţii sunt din bârne late de gorun  lucrate pe toate cele 4 feţe şi încheiate la colţuri  în ,,coada de rândunică”. În curtea bisericii s-a reconstituit un cimitir unde sunt amplasate câteva cruci de lemn, metal şi piatră, alături  de o troiţă sculptată de cunoscutul meşter popular Alexandru Perţa”, se arată pe muzeulsatuluibanatean.ro

În 1987 biserica a fost demolată din satul Topla şi adusă la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, unde, în perioada 1994-1996, s-au desfăşurat lucrările de montare.

LĂSAȚI UN MESAJ