Timișorenii ajung deja la urgențe din cauza căpușelor! Petiție online pentru efectuarea dezinsecției

201

Temperaturile de vară îmregistrate în ultima perioadă, la Timişoara, au dezmorţit insectele. Cum nimeni nu stropeşte cu nimic, căpuşele şi ţânţarii au început să dea bătăi de cap timişorenilor. Zeci de persoane au ajuns deja la spital cu muşcături de căpuşe.

Potrivit datelor furnizate de Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, săptămâna trecută, peste 30 de persoane au ajuns la unitatea sanitară după ce au fost muşcate de căpuşe. Medicii spun că vizita la spital trebuie făcută în maximum 24 de ore de la muşcătură.

Pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemei, un grup de mămici din Timişoara a pornit o petiţie online. Sub mottoul „Doresc dezinsecția contra căpușelor în parcurile, Pădurea verde și spațiile verzi din Timișoara”, petiţia face vâlvă în mediul virtual. Peste 1.400 de persoane au semnat-o deja.

Unde e problema?

Capitală Europeană a Culturii nu are nici acum contract cu o firmă care să se ocupe de dezinsecţie şi deratizare. Oraşul este necurăţat de mai bine de 4 ani. În tot acest timp, autorităţile s-au luptat în instanţă cu firma Salprest care a participat la licitaţia organizată în 2014, pe care a contestat-o după ce a fost descalificată. Legea nu a permis autorităţilor timişorene să contracteze altă firmă până la finalul procesului, minune care s-a petrecut abia anul acesta. Din luna februarie, municipalitatea munceşte la o nouă licitaţie. A fost întocmit caietul de sarcini şi a fost trimisă întreaga documentaţie la Agenţia Naţioanală pentru Achiziţii Publice chiar în aprilie. Însă aici totul s-a blocat. Licitaţia nu poate porni până când ANAP nu îşi dă acordul, lucru care durează prea mult, se plâng autorităţile.

Înainte de 2013, Primăria Timişoara a achitat peste 14,4 milioane de lei firmei care s-a ocupat de dezinsecţie şi deratizare în oraş. Viitorul prestator de servicii va avea de acoperit o suprafaţă verde de 10.000 de metri pătraţi.

LĂSAȚI UN MESAJ