Timișoreni cu care ne mândrim: un doctorand de la Universitatea Politehnica, premiat pentru invențiile din domeniul industriei auto

103
corneliu birtok baneasa

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă, doctorand la Universitatea Politehnica din Timișoara, este unul dintre cei mai premiați tineri cercetători la nivel internațional. Bănățeanul a realizat o serie de invenții care sunt de un real folos pentru șoferi.

Ultima inovație a inginerului este un dispozitiv denumit „deflector termic integrat”. Acest dispozitiv se aplică pe traseul de admisie al aerului la motorul autovehiculelor, dovedindu-și eficiența pe timp de vară, când motoarele pierd aproximativ 20% din putere din cauza căldurii.

Deflectorul termic integrat i-a adus doctorandului de la Universitatea Politehnica din Timișoara numeroase aprecieri, ultima recunoaștere a eficienței dispozitivului a constituit-o medalia de aur obținută, în noiembrie 2015, la Salonul Internațional de Inventică Innova Bruxelles. În cadrul Innova, tot pentru acest dispozitiv, inginerul a obținut premiul special al delegației Thailandei.

Dispozitivul este o invenție ce a fost testată în practică în anul 2010, fiind implementată pentru prima dată pe autoturisme și pe autobuzele unei companii de transport local din Alba Iulia. Deflectorul termic integrat nu este însă limitat doar la industria auto, ci poate fi aplicat și în construcții. Bineînțeles, cercetările se pot extinde și se pot diversifica din punct de vedere al utilității acestuia”, a declarat inginerul Corneliu Birtok Băneasă.

Începând cu anul 2008, Corneliu Birtok Băneasă a obținut la saloane internaționale de inventică 26 de medalii de aur, șase medalii de argint, două medalii de bronz și 22 de premii speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ