15.1 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

Timișoreanul poreclit ”Şmecherul cu Ferarri”, arestat preventiv pentru 30 de zile! Vezi care este motivația instanței

Tribunalul Caraș-Severin a dispus ieri luarea măsurii arestării preventive pe numele a cinci persoane bănuite că, împreună, au constituit un grup „având drept scop furtul unor autovehicule de lux din Uniunea Europeană, care erau introduse în România prin punctele de trecere a frontierei din zona de vest, în acest scop fiind folosite la autoritatea vamală documente vamale de transport sau comerciale falsificate”. Propunerea de arestare preventivă a avenit din partea DIICOT Caraș-Severin, inițial fiind vizate șapte persoane de constituirea acestui grup infracțional.

Potrivit unui comunicat remis anterior de DGA, „din investigațiile derulate a rezultat că membrii grupării au beneficiat de-a lungul timpului de sprijinul unor funcționari din cadrul RAR Timiș, al căror rol era acela de ascunde, cu ocazia verificărilor de specialitate efectuate în cadrul instituției, datele tehnice care demonstrau faptul că autovehiculele supuse verificării erau în realitate furate”.

Ieri, cinci persoane au ajuns în fata judecătorilor, care au și dispus arestarea preventivă. „Admite propunerea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin de arestare preventivă a inculpaţilor Ovidiu Florin Seghedi, Cosmin Pantea, Cristian Iambor, Daniel Lucian Nicorescu şi Flavius Adrian Ţunea. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor pe o durată de 30 zile, de la data de 16 mai 2017 până la data de 14 iunie 2017 inclusiv. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă corespunzătoare. Respinge cererile formulate de inculpaţi direct sau prin apărătorii lor, privind luarea faţă de aceştia a măsurii preventive a controlului judiciar sau cea a arestului la domiciliu”, se arată în minuta instanței. În aceeași zi, cei cinci au contestat măsura luată de magistrați.

Cercetările în acest caz au demarat de la o sesizare „din oficiu” a ofițerilor DGA – Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin, iar înainte de propunerea de arestare înaintată tribunalului s-au desfășurat mai multe percheziții domiciliare.

Pe 15 mai, se anunța că ”procurorul de caz din cadrul DIICCOT – Serviciul Teritorial Timișoara – Biroul Teritorial Caraș-Severin, împreună cu ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție desfășoară 6 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București, Timișoara, Reșița și a județului Caraș-Severin, pentru probarea activităților infracționale ale unui număr de 7 suspecți cercetați pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, trafic de influență, cumpărare de influență, luare de mită, dare de mită, furt, tăinuire, folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, înșelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălarea banilor”.

Potrivit comunicatului DGA, o bănuială a fost aceea că, „în ultimii ani, la nivel transnațional, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, având drept scop furtul unor autovehicule de lux din Uniunea Europeană, în special din Italia, autovehicule care ulterior erau introduse în România prin punctele de trecere a frontierei din zona de vest, în acest scop fiind folosite la autoritatea vamală documente vamale de transport sau comerciale falsificate. Pentru a crea aparența de legalitate, membrii grupării achiziționau documente ale unor autovehicule accidentate, având aceeași marcă și aproximativ aceleași caracteristici cu autovehiculele furate.

Ulterior, autovehiculelor furate le erau aplicate seriile de identificare prevăzute în actele respective, după care se efectua inspecția RAR, iar autoturismele erau apoi introduse în circuitul civil, fiind înmatriculate fie provizoriu pe diferite persoane, fie definitiv, în sensul că autovehiculul furat prelua locul autovehiculului accidentat, ale căror documente fuseseră folosite de membrii grupului. După înmatriculare, aceste autovehicule erau înstrăinate către diferiți cumpărători de bună credință care plăteau prețul de piață real al autoturismelor respective. Cu ocazia cercetărilor au fost identificate mai multe autoturisme de lux care au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul BCCO Timișoara, SCCO Caraș Severin, I.P.J. Timiș, I.P.J. Caraș Severin, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Vlad Țepeș, I.J.J. Caraș-Severin. Sprijinul de specialitate a fost asigurat de Brigada Operațiuni Speciale Timișoara”.

Sursa foto: timisoara.adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă...

Un nou pod peste Bega și o pasarelă pentru pietoni în zona centrală a Timișoarei

Timişoara va avea un nou pod peste Bega, dar şi o inedită pasarelă pietonală. Lucrările vor putea demara în 2025, iar termenul de realizare...

Citește și :