Timișoreanul Mircea Baniciu, cu voinicie, la… 67 ani! VIDEO

590

Mircea Baniciu s-a născut la Timișoara la data de 31 iulie 1949.  Se spune că într-o duminică cu soare.  A copilărit în cartierul Elisabetin, lângă Complexul Studențesc.
Deși nu i-a prea plăcut școala, a terminat până la urmă Facultatea de Arhitectură…

A studiat pianul până la 14 ani, când a văzut filmul „Tinerii”, cu Cliff Richard și trupa Shadows, și s-a apucat serios de chitară.
Prima apariție a fost pe scena Teatrului German din Timișoara.
A urmat trupa Clasic XX, din nou singur pe scena clubului PM6 din Timișoara, condus de Petru Umanschi, unde a fost văzut de Bela Kamocsa, care l-a recomandat lui Nicu Covaci.
Așa a ajuns solist vocal, în primul an de facultate, la Phoenix, la doar 21 de ani.
Un an mai târziu, în 72, au fost cooptați Ioji Kappl și Costin Petrescu, completându-se nucleul care a realizat celebrele melodii Nunta, Negru Vodă, Mugur de fluier sau Andrii Popa.
Au fost 7 ani, ”dintre cei mai frumoși”, cu Phoenix și cu patru albume: Cei ce ne-au dat nume (1972), Meșterul Manole (1973), Mugur de fluier (1974), Cantafabule (1975).
În 1975, înainte de înregistrarea albumului Cantafabule, în locul lui Costin Petrescu, la tobe a apărut Ovidiu Lipan Țăndărică.
În 1977, pe 31 mai, colegii din trupa Phoenix părăsesc țara, trecând frontiera ilegal, ascunși în boxele Marshal ale instalației de sunet pe care Nicu Covaci dorea să o transporte în Germania.

Mircea Baniciu a rămas și, în 1979, a scos primul EP, cu piese precum Hanul ulciorului nesecat, Călătorie, Dacă ai ghici și Joc, și a urmat și primul recital la Televiziunea Română.
Al doilea album a fost în 1981, “albumul galben”, 1984 – Ploaia, 1988 – Secunda 1.
Anii 90 au însemnat un nou început, atât solo, cât și împreună „Pasărea Colibri” și reîntoarcerea grupului Phoenix în România.
Tot în 1990, apare „Secunda 2”, cu “Întoarcerea la Orient”, “Dealul cu dor” sau “Pisica neagră”.

Vine și anul 1992, când în cadrul unui spectacol la Râmnicu Vâlcea, în preajma sărbătorilor de iarnă, în timpul recitalului său, intră pe scenă Florian Pittis și Mircea Vintilă ca să-l acompanieze. La finalul recitalului, Florian Pittis anunța spectatorii că tocmai au asistat la primul concert al formatiei Pasărea Colibri.
În 2003, Pasărea Colibri s-a reunit pentru un ultim concert în formula completă: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Marius Batu, Vlady Cnejevici și Florian Pittiș, care este înregistrat și în urma căruia apare un dublu album „Pasărea Colibri – 10 ani” și de asemenea primul DVD al unei trupe românești, care poartă același nume.

Pe 19 octombrie 2014, Mircea Baniciu s-a căsătorit cu Alina Nemeș, femeia care i-a dăruit un copil, Victor. Mai are o fiică, Ana, dintr-o relație anterioară.(sursa: mirceabaniciu.ro și alte surse)

LĂSAȚI UN MESAJ