Timișoreanul Ioan Igna, „lordul” arbitrajului din fotbalul românesc, a împlinit 80 de ani!

241

Ioan Igna a împlinit joi 80 de ani! Igna încă e ultimul arbitru de centru din România care a participat la un Campionat Mondial. Din Mexic 1986, țara noastră nu a mai avut niciun cavaler al fluierului care să ajungă la cea mai importantă competiție fotbalistică din lume.

În urmă cu 7 ani, Gazeta Sporturilor a publicat o mega-anchetă, care a desemnat, pe baza unor criterii alese în detaliu, topul celor mai buni fotbaliști, antrenori și arbitri români. All-time. Iar la categoria arbitri, Ioan Igna s-a plasat pe locul 2, peste Crăciunescu, Porumboiu, Balaj, Dan Petrescu „Fibră”, Bentu, Xifando, Mircea și Marian Salomir.

„Nu știu dacă îmi arăt vârsta sau nu, dar mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos, pentru că în sport nu poți să reziști dacă nu duci o viață sportivă bună. Tânăr nu mai sunt, dar asta e. A fost această perioadă neplăcută, acum, fără fotbal. Mi-au lipsit meciurile. Toate, și de la noi, și din afara țării”, a spus Igna, pentru Gazeta Sporturilor.

„Igna a fost modelul meu, de la el am învățat cele mai multe lucruri. M-a luat în brigada lui la meciurile internaționale, era de o rigurozitate ieșită din comun. Nu accepta întârzieri, nu accepta să se bea mai mult de un pahar de bere seara, era serios, decent în comportament. Într-un cuvânt, excepțional. Jos pălăria pentru un asemenea om! A avut mereu ochi la arbitri, de fapt, când era la mine în comisie, el l-a descoperit pe Hațegan. M-a sunat și mi-a zis că e un băiat la Arad cu mare potențial. Am mers imediat pe mâna lui și s-a dovedit că a avut dreptate. Am satisfacția că în dialogurile pe care le avem destul de des ajungem la aceeași părere referitor la anumite faze. Ultima dată s-a întâmplat acum câteva zile, după Dortmund – Bayern, când nu s-a acordat un penalty pentru Borussia la hențul lui Boateng. Și el, ca și mine, a zis că e penalty clar”, povestește Ion Crăciunescu.

Repere din cariera sa:

A arbitrat o semifinală de Campionat European, în 1988, Olanda – RFG 2-1;

A oficiat la returul finalei Cupei UEFA 1987, Dundee United – IFK Goteborg 1-1 (0-1 în tur);

A participat la Campionatul Mondial din 1986, unde a condus meciul declarat cel mai frumos al turneului, sfertul de finală Franța – Brazilia, câștigat la penalty-uri de europeni;

A arbitrat la o ediție de Jocuri Olimpice, Los Angeles 1984;

A fost delegat la un Campionat Mondial (1981) și European (1980) de tineret;

Are peste 200 de meciuri în Liga 1;

A fost nu mai puțin de 14 ani pe lista FIFA;

A condus de 3 ori Derby-ul Steaua – Dinamo;

Are o finală de Cupa României, Steaua – U Craiova 1-2, în 1977.

LĂSAȚI UN MESAJ