Timișoara va fi Capitala Culturală a Europei în 2021-VIDEO

1277

Timișoara este câștigătoarea competiției culturale!

Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara au fost cele patru oraşe care s-au luptat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (CeaC) 2021, iar câştigătorul a fost anunţat vineri, la Biblioteca Naţională a României. În dosarele de candidatură, Baia Mare a mizat pe moştenirea arhaică, Bucureştiul pe diversitate, exploatarea cartierelor şi pe festivaluri de renume, Cluj-Napoca a susținut conexiunea dintre Est şi Vest, iar Timişoara a creat un traseu cu ”staţii” culturale pe şi de-a lungul râului Bega.

Termenul-limită pentru primirea dosarelor de candidatură revizuite la Ministerul Culturii, autoritatea de management care le transmite spre evaluare juriului de experţi independenţi, a fost 12 august. Cele patru localităţi au depus dosare consistente, iar reprezentanţii lor au răspuns la întrebările comisiei. Fiecare şi-a expus punctele forte.

UPDATE: Primarul Nicolae Robu aproape a plâns de emoție

Sunt extrem de fericit și emoționat. Vreau să mulțumesc comunitățiii timișorene, pentru priceperea echipei în elaborarea acestui proiect. Echipa este comunitatea. Vreau să mulțumesc echipei condusă de doamna director Simona Neumann pentru dăruire, a declarat, la București, după anunțarea câștigătorului, primarul Nicolae Robu. Acesta a revenit apoi la microfon să felicite orașele contracandidate ale Timișoarei.

În fața Filamonicii Banatul, câțiva timișoreni au urmărit transmiunea live pe TVR, iar la aflarea veștii au izbucnit în urale și s-au îmbrățișat.

Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatului, a declarat cu ochii în lacrimi, „cinstit, mă gândeam că vom câştiga, dar nu simţeam asta. Comisia a fost foarte corectă. Toţi am muncit împreună cu echipa. Cred că a contat mult şi multiculturalismul, faptul că avem 30 de etnii, nu am avut niciun scandal religios niciodată, faptul că avem patru teatre în patru limbi, asta cred că a contat foarte mult. De-acum încolo va fi greu, pentru că în următorii cinci ani va trebui să pregătim evenimente. Instituţiile de cultură din oraş nu vor mai avea concediu. Va fi o abundenţă de turişti, va fi un program cu totul altfel gândit. Vor fi cel puţin cinci, şase evenimente de cultură în fiecare zi organizate. Vor fi 20.000 de evenimente culturale într-un an, dar cred că vom face faţă. Mă bucur extrem de mult”.

fila

Timişoara se ghidează după mesajul ”Luminează oraşul prin tine!”. Oraşul găzduieşte anual între 3.500 şi 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit în susţinerea instituţiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent şi ONG-urilor.

Timişoara şi-a structurat programul cultural sub forma unei călătorii, cu ”staţii- program/proiect” şi trasee pe şi de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni, locuri.

Oraşul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferinţă, 14 galerii de artă contemporană, şase teatre, patru muzee, Filarmonica şi Opera, patru spaţii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de şcoli, opt centre ale industriei culturale şi creative, 340 de pieţe şi curţi interioare, 18 clădiri publice şi comerciale şi două centre de tranzit pentru refugiaţi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ