Timișoara va avea în curând o nouă maternitate ultra modernă-video

876

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a anunțat azi că orașul va beneficia cât de curând de o nouă maternitate, apropiată de standardele mondiale ce sunt folosite în întrega lume.

Acest proiect se va desfășura în baza unor fonduri nerambursabile provenite din accesarea unor programe transfrontaliere. Cooperarea va fi cu partenerii din Ungaria, respectiv prin conducerea județului vecin Csongrad, dar și cu aportul Universității de Medicină din Szeged.

A fost găsit și pus la dispoziție terenul de 5000 de metri patrați, acesta aflându-se chiar lângă Clinica de Chirurgie Plastică și Reparatorie (Casa Austria), adică în campusul medical al Spitalului Județean. Este vorba despre relocarea vechii Clinici de Obstetrică si Ginecologie Bega într-o clădire nouă, special concepută acestui scop. Unitatea va dispune de 124 de paturi împărțite în 13 departamente. Capacitatea va crește dacă se ține cont de faptul că, actualmente, la Clinica Bega sunt cam 90 sau 100 de paturi.

Azi a fost încărcată documentația în sistemul informatic notă conceptuală, după cum prevăd normele în vigoare. Va fi analizată de specialiști. Va urma semnarea contractului de prefinanțare. Proiectul și execuția ar trebui să nu fie contestate pentru a nu pierde mult timp în mod inutil.

Valoarea totală a proiectului pentru partea română este de 12 milioane de euro. Suma va fi împărțită în două direcții: construcția clădirii propriu zise și dotarea cu mobilier specific va costa 8 milioane de euro, fiind în sarcina directă a CJT, iar 4 milioane vor merge spre utilajele și aparatele medicale ce vor fi achiziționate de Spitalul Județean. Din totalul banilor necesari implicați în acest proiect, contribuția proprie a Consiliului Județean este de doi la sută, din valoarea totală. Partenerii maghiari vor fi implicați în partea de cercetare științifică, împreună cu Universitatea Victor Babeș.

Acestă nouă unitate pentru nou născuți este de mult timp în discuție. Orașul are nevoie de o unitate de acest fel, dar până acum au fost doar discuții sterile fără acoperire în fonduri. Este prima dată cand se face un pas serios pentru acest spital. Profesioniști încă mai sunt în Timișoara, dar nu mai aveau un spațiu adecvat și nici aparatură modernă.

Vechea clinică Bega va rămâne în continuare o unitate medicală, dar este încă prematur de a stabili profilul acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ