Timișoara | Turul Revoluției pentru nevăzători, pe bicicletă

24

Nouă din zece nevăzători nu ies din casă. Peste tot în lume este nevoie de mai multă atenție și de acțiuni concrete pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilități. Contextul Timișoara – oraș capitală culturală europeană 2023 poate fi unul deosebit de favorabil și pentru rezolvarea unei astfel de probleme comunitare.

Ar fi extraordinar ca Timișoara sa devină orașul luminii pentru toți, să deschidă uși, să deschidă inimi, să inspire… În august 2020, un grup de elevi și studenți, coordonați de lector dr. Alina Satmari, participanți la Școala de vară Astra din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, au pus bazele proiectului timișOara Prin alTI oChi – OPTIC.

Întorși acasă, la Timișoara, au încercat pas cu pas să construiască ceea ce și-au propus: un tur ghidat al Revoluției special conceput pentru nevăzători. A urmat un an de muncă, în care am realizat o broșură cu hărți și imagini tactile, machete 3D ale obiectivelor turistice și o arhivă audio care să completeze materialul tactil. Cu ajutorul Fundației Comunitare și al companiei Intel au fost achiziționate 6 biciclete în tandem, care se vor folosi în timpul evenimentelor.

Turul pilot este organizat în 10 iunie, de la ora 14:30, cu plecare din fața Universității de Vest. La acest prim tur vor participa elevi și profesori de la Liceu special IRIS din Timișoara, însoțiți de voluntarii echipei noastre. Ne dorim ca experiența lor să fie una inedită și, cu sprijinul Primăriei Timișoara, să putem programa astfel de tururi periodic, pentru toți cei care au nevoie de ele, inclusiv turiști.

Orice informații suplimentare se găsesc pe www.timisoaraprinaltiochi.ro, Instagram@timisoara_prin_alti_ochi și Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ