20.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Timișoara poate pierde prestigiosul premiu ,,Melina Mercouri”! Acesta se acordă de Uniunea Europeană orașelor desemnate capitale europene ale culturii VIDEO

Alin Nica, mai cunoscut ca primarul rebel din PNL, care are, de obicei, opinii diferite față de conducerea oficială a partidului, se implică în demersurile culturale ce ar trebui să lege orașul nostru de marele eveniment al anului 2021.

De data asta nu pentru a contesta politica primarului Robu ci de a trage un semnal de alarmă din funcția de expert al Comisiei Europene în juriul care desemnează și monitorizează Capitalele Europene ale Culturii.

Pe scurt, Timișoara stă rău dar ar putea sta bine dacă… Iar aici problemele se pierd în detalii.

E drept că momentul când Timișoara ar trebui să preia frâiele culturale ale Europei ar putea să fie amânat cu un an sau chiar cu doi. Așa se face că Timișoara 2021 ar putea deveni de fapt 2022 sau chiar 2023! Dacă și în ce condiții s-ar putea întâmpla acest fapt încă nu este prea clar. Dar în opinia lui Alin Nica defazarea cu minim un an ar produce un moment de respiro foarte binevenit și ar da un răgaz autorităților să mai dreagă busuiocul pentru anii irosiți cu o implicare destul de slabă.

Recent, s-au petrecut, din nou, nou evoluții nepotrivite la vârful Asociației Timișoara 2021 Capitala Europeană a Culturii, care au pus pe gânduri pe timișoreanul de rând și pe oamenii de cultură din capitala Banatului.

Primăria a făcut o mișcare bruscă, dar oarecum așteptată și s-a retras din asociație. În astfel de condiții se dorește preluarea întregii activități de gestionare a activității asociației, de către primăria municipiului.

Alin Nica, din postura de raportor european pe probleme de cultură, consideră mișcarea foarte bună, creditând primăria cu experiență deosebită într-o astfel de coordonare culturală.

Primarul comunei Dudeștii Noi nu ne-a spus, totuși, care ar fi această experiență deosebită! Riscul de a pierde titlul onorant de Capitală Culturală nu este real. Dar ce se poate pierde ar fi atribuirea premiului, care, de trei decenii, poartă numele actriței de origine greacă Melina Mercouri, o mare artistă și fost ministru al culturii în țara sa.

Ar fi o palmă nemeritată pe obrazul Timișoarei. Nici suma de un milion și jumătate de euro nu este chiar de lepădat. „Chiar dacă declarația mea nu reprezintă poziția Comisiei Europene sau a grupului de experți din care fac parte, experiența dobândită în cadrul juriului mă face să trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care Timișoara și România le poate suferi dacă situația tensionată nu se rezolvă favorabil.

Timișoara poate pierde Premiul ,,Melina Mercouri”, în valoare de 1,5 milioane de euro, care se acordă deținătoarelor titlului la finalul perioadei de monitorizare.

” Niciodată în istoria de 35 de ani a acestei inițiative europene nu s-a întâmplat ca un oraș deținător al titlului de Capitală Europeană a Culturii să nu primească acest premiu simbolic. Nu există pericolul pierderii titlului, însă neacordarea Premiului Melina Mercouri ar afecta imaginea Timișoarei și a României în mod negativ” crede Alin Nica.

De asemenea, acesta mai adaugă câteva amănunte.

„Cred că toți factorii de decizie ar trebui să se pună la masa negocierilor și să găsească soluția cea mai bună pentru ca acest proiect să continuie să fie funcțional. Ar fi un semnal foarte prost dat partenerilor externi dacă va fi necesară o intervenție a organismelor de control ale Uniunii Europene. Salut decizia Primăriei de a se implica activ în rezolvarea situației și am încrederea că se vor găsi modalități pentru păstrarea implicării echipei de profesioniști din cadrul Asociației în noua formulă a structurii de implementare a proiectului. ,,Capitala culturală ar trebui să fie o stare de spirit. Toți timișorenii trebuie să se bucure de acest moment și de această stare. Eu fac parte din categoria timișorenilor care se bucură și se mândresc cu acest titlu. Cultura se face cu bani, dar nu numai pentru bani. Acest moment ar trebui să fie o lecție pentru toată lumea. Trebuie să ne adunăm și să punem cu toții umărul la acest proiect care ne va aduce numai câștiguri și bucurii. Este momentul să fim uniți, să lăsăm politica și orgoliile la o parte, și să intrăm în starea de spirit Timișoara Capitală Europeană a Culturii”, a încheiat liderul liberal.

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Avansează amenajarea parcării de pe Martir Ioan Stanciu 

Zeci de locuri de parcare, spații verzi și alei prind deja contur în locul terenului dezafectat de pe strada Martir Ioan...

Citește și :