Timișoara, oraș turistic? Sau doar o laudă a primarului Robu?

341

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, se laudă, pe pagina sa de Facebook, cu numărul mare de turiști cazați în hotelurile din municipiu, în primul semestru al anului în curs. Cei 50.655 de străini cazați în Timișoara în primele șase luni plasează municipiul de pe Bega pe locul 3 în țară, după București și Brașov.

”În Timișoara, s-au cazat 50 655 turiști, în timp ce în Cluj, 46 063, în Sibiu, 45 980, în Oradea, 21 006, în Arad, 20 042, în Alba-Iulia, 6 022. Asta, apropo de tot felul de comparații defavorabile Timișoarei, făcute de unii-alții ! Și… încă n-am fost capitală culturală europeană”, a scris Nicolae Robu.

straini-cazati-top-judete

Ce nu spune edilul Timișoarei e faptul că statistica nu se referă la numărul de turiști, ci la străini cazați în hoteluri. Este cunoscut faptul că în Timișoara funcționează foarte multe firme străine sau cu capital străin. Chiar firmele autohtone întrețin relații comerciale cu multe firme din străinătate. Astfel că mulți dintre străinii cazați în hoteluri nu sunt neapărat turiști, ci mai mult oameni de afaceri, veniți la Timișoara în special în scop de business. Nu e un lucru rău, ba chiar dimpotrivă, e foarte bine pentru dezvoltarea economică a orașului.

Pe de altă parte, Gabriela Petcana, membră a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România susține că titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 pe care Timișoara l-a câștigat trebuie să îi aducă mult mai mulți turiști, iar sejururile lor să se extindă de la actualul turism de business la cel ”de plăcere”.

”În momentul de față, în Timișoara se face mai mult turism de business, la fel cum se întâmplă în oricare dintre marile orașe ale lumii, hotelurile fiind pline de luni până vineri. Ne preocupă gradul de umplere a hotelurilor și în weekend și trebuie să facem în așa fel încât, cel puțin turiștii care vin pentru business în Timișoara, să facă și un pre-tour și un post-tour, să mai rămână puțin, să își mai aducă și însoțitori în Timișoara”, afirma în primăvară Petcana.

Potrivit acesteia, în prezent, în Timișoara există 90 de agenții de turism care organizează mai ales călătorii în străinătate, în timp ce piața turistică de aici ar trebui promovată în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ