13.4 C
Timișoara
sâmbătă 5 octombrie 2024

Timișoara murdară! Deșeuri abandonate peste tot, șantiere neconforme și noroi pe străzi

Timișoara e murdară. Oricine trece prin oraș poate să vadă asta. De la mormane de deșeuri abandonate pe la colțurile străzilor, până la șantiere îngropate în noroi și drumuri cu pământ, toate fac parte din peisajul cotidian timișorean. Autoritățile au câteva explicații, puține soluții și plătesc amenzi peste amenzi pentru lipsa salubrității din urbe.

Sancțiunile au început de anul trecut

În vara anului 2021, actuala administrație a Timișoarei primea o primă amendă de la Garda de Mediu Timiș. 2.500 de lei a fost sancțiunea încasată pentru zonele insalubre de pe malurile Canalului Bega.

Între timp, primăria a semnat un contract de circa 70.000 de lei pentru servicii de curăţenie în toaletele ecologice de pe malurile Canalului Bega, firma fiind obligată să cureţe şi să menţină igiena în spaţiile respective. Locurile au fost igienizate atunci, dar gunoaiele continua să apară.

2022, o nouă amendă

Primăria Timișoara a fost iarăși amendată anul acesta pentru mizeria din oraș. Comisarii Gărzii de Mediu Timiș au făcut un nou control și au descoperit foarte multe zone unde erau abandonate deșeuri. Așa că administrația s-a ales cu o amendă de 60.000 de lei.

„Starea de salubrizare în Municipiul Timișoara lasă de dorit, pe domeniul public au fost identificate abandonări de deșeuri, măturatul stradal pe lângă borduri lipsește cu desăvârșire, frunzele nu au fost colectate și predate către operatori autorizați. Pentru neconformitățiile constatate, comisarii GNM CJ Timiș au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 60.000 lei și au dispus măsuri urgente pentru salubrizarea stradală, respectiv prezentarea la GNM CJ Timiș a unui grafic de salubrizare pe străzi”, a transmis Garda de Mediu Timiș.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au transmis o reacție după amenda primită de Garda de Mediu Timiș. Aceștia spun că de vină pentru mizeria din oraș sunt contractele deficitare încheiate de fosta administrație pentru salubrizare.

„Lucrăm cu ce ne-a lăsat fosta administrație: șase contracte cu șase firme diferite, care se ocupă de salubrizare, și orașul suferă mult la acest capitol. Lună de lună, tăiem din sumele pe care aceste firme ni le facturează pentru că suntem nemulțumiți de modul în care își respectă condițiile contractuale. Din păcate, contractele prost făcute ne împiedică la măsuri mai drastice. Amenda Gărzii de Mediu dată Primăriei Timișoara va fi plătită, însă va fi imputată firmelor de salubrizare care sunt responsabile de curățenia orașului.

Să nu ne ascundem după deget: măsura Gărzii de Mediu nu rezolvă curățenia orașului. Rezolvări sunt. De exemplu, controalele desfășurate în trecut, împreună cu Poliția Locală și inspectorii primăriei, pentru depistarea celor care aruncă ilegal deșeuri pe domeniul public și care s-au soldat inclusiv cu confiscarea mașinilor celor care au încălcat cu bună știință legea. E adevărat că sunt locuri în Timișoara unde se poate mai bine și mai curat. Dar ne-am dori ca inspectorii Gărzii de Mediu, care au petrecut o săptămână în control la Primărie, pentru a-și justifica amenda, să treacă de limitele administrative ale orașului și să vadă și miile de tone de gunoaie de pe traseul viitoarei centuri a orașului, de exemplu”, a declarat Matei Creiveanu, administratorul public al Timișoarei.

După amendă, Primăria Timișoara prezintă raportul igienizărilor 

După ce a încasat o amendă de 60.000 de lei pentru mizeria de pe străzi, Primăria Timișoara a prezentat raportul igienizărilor. Autoritățile susțin că au strâns de pe domeniul public 8.200 de tone de deșeuri numai anul trecut. Au fost, astfel, igienizate 1.000 de locații unde au fost abandonate gunoaie.

„Zeci de rampe clandestine de deșeuri sunt descoperite și salubrizate în fiecare săptămână. De exemplu, în ultimele zile, ca urmare a dispozițiilor date de directorul interimar Dan Rusu, echipele de la Horticultura au strâns sute de kilograme de gunoaie aruncate pe spațiul verde de-a lungul Canalului Bega, de la Parcul Uzinei la Podul Modoș, și vor continua în săptămânile următoare și cu celelalte spații verzi pe care le au în administrare”, a transmis Primăria Timioara.

Pentru a intensifica și acțiunile de salubrizare stradală, anul acesta au fost alocate 8 milioane de lei în plus față de sumele prevăzute în contracte.

Persoanele private de libertate ajută la curățarea Timișoarei

După două amenzi încasate și sute de plângeri pentru mizeria din oraș, administrația din Timișoara ia noi măsuri. Primarul a mers pe teren pentru a verifica modul în care se face curățenia și a apelat, în sprijinul angajaților de la salubritate, și la persoane private de libertate.

„Din această săptămână, echipele de salubrizare sunt sprijinite de persoane private de libertate, de la Penitenciarul Timișoara, pentru ca lucrările de curățenie (ras la rigolă și măturatul trotuarelor) să se desfășoare mai eficient. În urma lor vin mașinile de măturat mecanizat a străzilor, pentru a finaliza aceste lucrări.

La inspecția de pe teren, m-au informat că unele trotuare, după cum se vede și în poze, nu au mai fost curățate prin răzuirea mizeriei de foarte mulți ani. Zilele acestea se intervine pe Calea Stan Vidrighin și pe Buziașului.

Această campanie este completată de acțiuni ale Horticulturii, care salubrizează spațiile verzi pe care le are în administrare.

De asemenea, lucrăm și să extindem categoriile de deșeuri ce pot fi depozitate la centrele de colectare din oraș, astfel încât să descurajăm formarea de rampe clandestine de gunoi pe domeniul public.

Tot azi am fost informat că am desemnat prin licitație o firmă care ne va livra în perioada următoare 500 de noi coșuri de gunoi, pe care le vom monta pe străzile Timișoarei”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Mizerie și noroi în Complexul Studențesc din Timișoara

Pe un grup de Facebook au fost postate fotografii care arată cât de gravă este situația pe câteva străzi din Complexul Studențesc. O arteră este o mare de noroi, iar pe altele spațiul verde este acoperit de gunoaie.

„Complexul Studențesc, Strada Cuvin și Intrarea Roma, azi, anul de grație 2022”, a scris cel care a postat fotografiile. Comentariile au apărut imediat. „Eu încep să cred că așteaptă să ne obișnuim. Altă explicație nu mai am… Orașul e un ghetto, tot, nu doar anumite zone. E dezolant, dintr-un oraș plin de parcuri, copaci și flori, a ajuns să fie dezolant”, scrie un timișoren în comentarii. „Tot Complexul Studențesc e murdar — Daliei, Miorița —, e focar de infecție, că mătură o dată în an în Complexul Studențesc”, spune un altul.

Șantierele, o mare sursă de noroi

Reporterii „Banatul Azi” au surprins, recent, momentul în care două utilaje părăseau șantierul pentru construirea unui bloc de pe strada Ciprian Porumbescu. Roțile camionului și tractorului nu au fost curățate anterior și au dus noroiul pe trotuar și șosea.

Iar problemele nu se opresc aici. Trotuarul și pista de biciclete, dar și spațiul verde au fost distruse de utilaje. Nici ca pieton și nici ca biciclist nu prea ai pe unde să treci, iar atunci când noroiul este adus de pe șantier, misiunea devine imposibilă.

Fotografiile au ajuns la Primăria Timișoara, care a trimis o echipă de control la fața locului. Imediat, constructorul a fost amendat cu 2.500 pentru mizerie. Potrivit reprezentanților administrației locale, aceasta este suma maximă ce poate fi aplicată ca sanțiune. Când se eliberează autorizația de construire, beneficiarii stipulează faptul că vor menține curățenia, că vor spăla roțile utilajelor înainte de a părăsit situl și că au și plan de neutralizare a deșeurilor.

Șantierele au ajuns și în atenția polițiștilor locali. Anul trecut, aceștia au aplicat peste 50 de sanțiuni pentru mizeria creată de constructori.

„Cu ocazia verificărilor, au fost aplicate 53 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 74.500 lei, pentru nerespectarea prevederilor HCL 189/2020, referitoare la amenajarea rampei de spălare în incinta șantierului, luarea măsurilor necesare pentru împiedicarea răspândirii prafului din incinta organizării de șantier, murdărirea căilor publice cu noroi, depozitarea necontrolată de materiale și deșeuri din construcții. În toate cazurile s-au dispus măsuri imediate de remediere, care să prevină poluarea aerului cu praf și să reducă efectele negative ale acesteia asupra calității aerului și sănătății populației. În luna decembrie s-a organizat o acțiune tematică, fiind verificate 100 de șantiere de pe raza Timișoarei. S-au aplicat 10 sancțiuni conform HCL189, cu amenzi în valoare de 16.000 lei, și trei sancțiuni conform OUG 92/2021, cu amenzi în valoare de 20.000 lei”, a transmis, pentru „Banatul Azi”, Poliția Locală.

Viceprimarul Ruben Lațcău s-a plâns și el de mizeria creată de unul dintre șantierele deschise de Primărie. Vorbim despre cel de la Clinica de Balneologie.

 

„Sunt foarte nemulțumit de organizarea de șantier și i-am cerut constructorului măsuri imediate. Pământul și noroiul care se lipește de vehiculele sale ajunge apoi pe străzile pentru care plătim curățenia. Am cerut să pună pietriș de la intrarea în curte până la locația noului corp. Am cerut, de asemenea, ca la ieșirea din șantier să existe un loc pentru spălarea roților”, a trasmis edilul.

 

„Deșeurile de sub preș”, decontate tot de Primăria Timișoara

 

Primăria Timișoara s-a trezit că trebuie să achite o factură de 4,3 milioane de lei pentru deșeurile produse în perioada 2016–2020. Este vorba despre o factură pentru Administrația Fondului de Mediu pentru raportarea greșită a cantităților de deșeuri în această perioadă.

 

„Un control realizat în ultimele luni de inspectorii AFM a constatat diferențe masive între cantitățile de deșeuri declarate de municipalitate ca fiind depozitate/reciclate în perioada 2016–2020 și cantitățile reale depozitate/reciclate. Mai exact, în perioada amintită, municipalitatea a declarat 131.000 de tone de deșeuri valorificate prin reciclare, însă inspectorii au constatat că această cantitate reală este de 30.000 de tone. Totodată, în perioada 2016–2020, municipalitatea a declarat că au fost depozitate aproape 527.000 de tone de deșeuri, însă în realitate această cantitate era de 612.000 de tone”, transmit autoritățile.

 

Astfel, față de obligațiile de plată declarate de municipalitate, care s-au ridicat la 7,5 milioane de lei, în perioada 2016–2020, inspectorii au stabilit o obligație reală de plată de 11,8 milioane de lei, rezultând o diferență de plată de 4,3 milioane de lei, care trebuie achitată acum.

 

Timișoara are obligația de a reduce anual cantitățile de deșeuri eliminate prin depozitare, în cazul neîndeplinirii acestui obiectiv fiind obligată să plătească către AFM o contribuție de 100 lei/tonă (în anul 2016) și 50 de lei/tonă (în anii ulteriori). Astfel, conform legii, în 2016, municipiul era obligat să reducă cu 15% cantitatea de deșeuri eliminate prin depozitare față de anul anterior, în 2017, cu 25%, în 2018, cu 35%, iar din 2019 până în prezent, cu 45% anual.

 

Potrivit raportului Poliției Locale, anul trecut, 271 de persoane au fost prinse abandomând ilegal deșeuri și au fost amendate cu 335.000 de lei. De asemenea, aproape 580 de locații care au fost trasformate în rampe de gunoi clandestine au fost igienizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :