7.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Timișoara încă mai poate fi salvată! Crede Ilie Sîrbu, candidatul independent la Primăria Timișoara

În zarva, pe multe tonuri, prilejuită de startul campaniei electorale se disting câteva voci mai inedite prin curajul de a porni la drum fără spatele asigurat de un partid politic.

Unul din acești singuratici (doar în aparență), care vor să răstoarne cu o piatră un Goliat este și publicistul Ilie Sîrbu.

Pentru o mulțime de timișoreni este cunoscut mai bine pentru implicarea în prezervarea patrimoniului cultural al urbei noastre.

Ca inițiator și om bun la de toate în cadrul Asociației Culturale ,,Salvați Patrimoniul Timișoarei” a amendat orice derapaj al administrației locale ce tinde să folosească drumul cel mai scurt pentru rezolvarea unor probleme, chiar dacă, de multe ori, această cale era pe lângă cadrul legal sau chiar în contradicție flagrantă cu legea.

Azi (luni) a avut prima ieșire în public, în cadrul unei conferințe de presă, unde a expus cele mai stringente probleme ce încă nu au fost atacate, darămite rezolvate de trecutele administrații sau de actuala administrație.

Motivul foarte simplu pentru care a pornit Ilie Sîrbu în această campanie electorală pentru a ocupa funcţia de primar ar putea părea o glumă sau un mare curaj. Candidatul a explicat că a ales această cale pentru că un alt personaj cunoscut în mediul public timişorean, Cristi Brâncovan, a hotărât să candideze la funcţia de șef al Consiliului Judeţean Timiş.

Programul prezentat cu acest prilej este doar o schiță a unui amplu program manifest ce promite lucruri realizabile și nu extravaganțe din filme de ficțiune. La multe din puncte, candidatul Sîrbu a și indicat și sursele de finanțare posibile și apelabile în scurt timp. În principal se mizează mult pe fondurile de coeziune europeană ce trebuie accesate cu mai mult aplomb și profesionalism. Pentru început este stringent necesar ca municipiul să aibă un cadru de dezvoltare așa numitul PUG. Un astfel de program de dezvoltare nu mai există de peste un deceniu dar toată lumea face referire la el ca și când ar exista. Pentru populația neimplicată în treburile urbei poate fi de înțeles, dar nu și în cazul autorităților și al dezvoltatorilor imobiliari, care fac referire cu nonșalanță la ceva ce nu există!

Deci finalizarea cu grabă maximă a unui Plan Urbanistic General (PUG) este una din prioritățile zero ale viitorului primar, care ar dori o dezvoltare durabilă a orașului. Unul din subiectele dragi lui Ilie Vasile Sîrbu este situația clădirilor emblematice ale orașului, care, în majoritatea cazurilor, sunt într-o stare mai mult decât deplorabilă. Soluții există dar trebuie aplicate cu curaj și multă voință politică din partea unui Consiliu Local responsabil.

Nici situația complexă din punct de vedere al poluării orașului nu este o chestiune ce nu ar putea fi rezolvată. E drept pe termen mai lung, dar tot va trebui demarată odată și odată. Una din măsuri este intensificarea plantărilor de perdele forestiere ce vor avea ca finalitate o pădure de protecție în jurul orașului. Pentru început se va porni din zonele cele mai expuse la noxe. Una din cele mai dureroase puncte nerezolvate ce aduc o pată pe obrazul urbei este situația casei Muhle ce nu mai poate fi amânată deloc.

Ilie Sîrbu susține că a depistat un teren suficient de mare în apropiere Căii Torontalului, care se pretează foarte bine la ridicarea din temelii a unui spital modern. Iar pentru degrevarea celor două unități de primirea urgențelor de la cele două spitale majore se are în vedere crearea a mai multe astfel de centre de timp UPU în mai multe zone ale orașului pentru a nu pierde atât de mult timp prețios în haosul din traficul timișorean.

Dar poate unul din cele mai curajoase proiecte care ar putea să rezolve independența energetică a municipalității este un amplu plan de revigorare a Coltermului.

Despre seriozitate acestui plan stă mărturie interesul unor parteneri externi, printre care și Politehnica din Viena, ce ar dori să se implice. Societatea Colterm poate fi salvată în viziunea lui Ilie Sîrbu cu toate că activitatea este grevată de uriașe datorii, ce se întind pe mulți ani în urmă.

„Îmi propun redresarea societății de termoficare Colterm, unde am identificat 45 de hectare pe care se pot dezvolta foarte multe lucruri, în special o stație de transformare a apei termale, care poate ajuta să încălzească apa care vine din Bega și care astfel ar putea încălzi două cartiere, așa cum este Calea Șagului și Freidorf. Se poate dezvolta o stațiune balneară acolo, se pot dezvolta foarte multe lucruri”, a explicat situația Ilie Sârbu.

Sigur că planul de administrarea coerentă a orașului are și componente culturale ce ar trebui să readucă măcar o parte din strălucirea și vechea faimă a așezării.

„Timișoara este orașul florilor, nu al mușcatelor și al palmierilor”, a concluzionat Sârbu când a făcut referire la ciudățeniile horticole girate de actuala administrație. Din program mai face parte și organizarea unui festival internațional de muzică clasică, cu numele lui „Ioan Ivanovici”. Acesta s-ar desfășura în colaborare cu câteva orașe cum ar fi Timișoara, Galați, Novi Sad și Viena. Girul artistic al unei astfel de inițiative ar aparține urmașului muzicianului pornit de aici de pe malurile Begăi.

De altfel maestrul Andrei Ivanovitch a concertat în anul 2019 la Timișoara și a rămas plăcut impresionat de aceste locuri. Se are în vedere și un festival de muzică de blues ce ar avea cel mai potrivit loc de desfășurare în cartierul Fabric.

„Eu nu aveam de gând să candidez la primărie, dar văzând ce s-a întâmplat cu opțiunea lui (Cristi Brâncovan), m-am simțit obligat față de o muncă de patru ani pe care am desfăşurat-o în cadrul Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timişoarei să fac acest pas. Eu sper să ajung primarul Timișoarei. Ținând cont de oportunitățile care vor apărea, după programul meu electoral, eu sper să reușesc să sensibilizez o parte din timișoreni”, și-a încheiat argumentația Ilie Vasile Sârbu.

Alte subiecte :

Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la...

Timișoara, 18 aprilie 2024: Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp anul acesta, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi...

Noua arenă a Timișoarei, care va costa aproape 170 de milioane de euro, intră în linie dreaptă

Timișoara se pregătește să beneficieze de un stadion modern. Noua arena ar urma să primească ultima aprobare necesară în zilele viitoare. Legendara arenă „Dan Păltinișanu”...

Citește și :