„Timișoara – Decembrie 1989”, un sfâșietor film despre revoluție, prezentat la BCU

496

În luna decembrie, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran“ Timișoara, va avea loc o serie de evenimente culturale, aproape zilnic, și vor fi prezentate și două filme documentare sfâșietoare despre Revoluția din 1989 din capitala Banatului.

Astfel, luni 4 decembrie de la ora 12, va avea loc recitalul vocal-instrumental susținut de cadre didactice și studenți de la Facultatea de Muzică și Actorie din Universitatea de Vest din Timișoara.

Tot luni, de la ora 19.30, Clubul Literar Studenţesc al UVT îi invită pe iubitorii de literatură la o seară de lectură cu Pop Gavril și Denisa Ștefan. Invitat va fi profesorul universitar și scriitorul Daniel Vighi cu ultimul său roman lansat în luna septembrie, intitulat Mort în Ptagonia. Moderatori: Ana Puşcaşu și Florin Gherheș.

De asemenea, zilnic, de marți până vineri, de la ora 12.00, vor avea loc audiții muzicale în Aula Bibliotecii, iar în fiecare zi de luni, muzică live.

Miercuri 6 decembrie, de la ora 18.00, va fi prezentat filmul New York Portuguese Short Film Festival, ediția I – Festivalul de scurtmetraje portugheze din New York. Acesta promovează cinematografia portugheză și noua generație de regizori portughezi. Filmele au subtitrare în limba engleză. Evenimentul este organizat de Asociația Fala Português în colaborare cu Arte Institute din New York, cu sprijinul Institutului Francez din România și al Institutului Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză. Intrare liberă.

Marți 12 decembrie de la ora 16.00, va avea loc decernarea premiului “Petre Stoica”. Astfel, Fundația Pax și Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România cei interesați sunt invitați la festivitatea de decernare a Premiului “Petre Stoica”.

De la ora 18.00, va fi prezentat Samovarul literar: Dezbatere despre o carte de istorie contemporană a literaturii timișorene: Robert Șerban, Viorel Marineasa, Prozator din silă, apărută la Casa de Pariuri Literare, 2017. Participă autorii. Prezintă Daniel Vighi.

Miercuri 13 decembrie, de la ora 18.00, manifestarea intitulată DOCUMFEST este dedicată cinematecii filmului documentar: “Videograme dintr-o revoluție”, apărut în 1992 și ține 106 min. Regia aparține lui Andrei Ujică și Harun Farocki. Prezintă prof. univ. Lucian Ionică. Intrare liberă.

Peste o săptămână, miercuri 20 decembrie, de la ora 18, tot în DOCUMFEST – Cinemateca filmului documentar – va fi prezentată pelicula „Timișoara – Decembrie 1989”, un sfâșietor film despre revoluția din capitala Banatului, realizat în 1991, 78 min. Regia aparține luji Ovidiu Bose Paştina. Prezintă tot prof. Lucian Ionică. Manifestare realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei București și Dacin Sara. Intrare liberă.

George Onculescu

LĂSAȚI UN MESAJ