Timișoara are un nou Centru Național Olimpic de Pregătire pentru handbaliști. VIDEO

230

Timișoara a deținut foarte mulți ani întâietatea în diverse sporturi. Dar mai cu seamă handbalul, în forma sa modernă, se poate spune că aici a căpătat adevăratele sale valențe. Chiar la nivelul micilor localități în Banat se juca handbal la un nivel greu de imaginat în altă parte. Un cumul de factori au dus la efervescența anilor ’70-’80, dar acele condiții s-au schimbat. Ca urmare și nivelul sportului pe semicerc a evoluat pe o pantă descendentă. Echipele timișene (câte mai sunt) se zbat în anonimatul unor campionate destul de slabe. În câte un an mai au o izbucnire de orgoliu și impun regula în competiție după care iar vine un an destul de slăbuț.

De mult se simțea nevoia unui centru de pregătire al juniorilor pentru a crește baza de selecție, dar și de pregătire centralizată a celor mai promițători tineri.

În aceste zile a fost inaugurat oficial Centrul Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor Timișoara (CNOPJ), la handbal masculin la noi în oraș. Centrul este asemenea celor deja existente de ceva timp la Sighișoara, Brașov și București.

La inaugurarea de la sala Constantin Jude (Olimpia) au fost prezenți oaspeți de seamă implicați în mișcarea sportivă ca: președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, fostul scrimer campion olimpic Mihai Covaliu, președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu (campion național cu Politehnica în 1991 și fost jucător la Barcelona), primarul Timișoarei, Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, profesorul Viorel-Aurel Şerban, legendarul fost handbalist polist Alexandru Fölker și președintele SCM Politehnica, Ioan Doboși.

Curioșii adunați să vadă tinerii sportivi au putut asista la scurt un antrenament public.
Timișoara va fi al patrulea astfel de centru de elită al handbalului românesc pentru tineret.
Lotul convocat la noi va fi format din 18 sportivi din două grupe de vârstă (2002/2003 și 2004/2005). Majoritatea copiilor sunt de la echpa SCM a Politehnicii. Cei doi tehnicieni ce vor purta de grijă lotului sunt spaniolul Jordi Giralt Alberich, antrenor coordonator, și directorul centrului Dan Dumitru, managerul sportiv la SCM Politehnica.

3 COMENTARII

  1. Cind eu am fost handbalist activ am avut echipe in urmatoarele localitati.
    Recas, Giarmata, Deta, Lugoj, Lovrin, Timisoara, Dudesti Noi, Periam, Varias, Teremia Mare, Sacalaz,Jimboldia, Lenauheim, Bulgarus, Carpinis;

  2. in anii 70-80 in judetul Timis echipele de Handbal au fost.
    Vointa Biled, Comertul Sanicolaul Mare, Sideful Jimbolia, Stiinta Lovrin, AC Recas, Varias, Periam, Dudestii Noi, Teremia Mare, Deta, Avicola Giarmata, La Timisoara au fost echipe(Tehnometal, Vointa, Mecanica,6.Martie). O mare majoritate a jucatorilor au fost svabi.

LĂSAȚI UN MESAJ