Timişoara, a doua casă a lui Jörg Grünhagen

162

Angajament social – şi pentru etnicii germani din România
Au trecut două decenii, de când Jörg Grünhagen a păşit pentru prima dată pe pământ românesc. Între timp, nu şi-a schimbat doar locul de muncă ci şi întreaga orientare profesională. Cu toate acestea două lucruri au rămas neschimbate: angajamentul său social şi relaţia cu România şi în special cu Timişoara.

„În sfârşit din nou în Timişoara”, scrie Grünhagen în postarea lui de pe facebook duminica trecută, având în fundal centrul oraşului Timişoara. Acest lucru este fără doar şi poate o dovadă de dragoste pentru toată România, ţara în care a întalnit-o pe sotia sa, Serena, şi unde împreună cu fiul lor de 11 ani, Mark, îşi petrec adesea concediul.

„Am fost deosebit de impresionat de importanța pe care o are aici familia” spune Grünhagen, șeful biroului parlamentar al politicianului CDU, Henning Otte, din Saxonia Inferioară. El continuă „Pot să observ multe asemănari din punct de vedere al tradiției și legăturii familiare între regiunea mea de baştină, Celle, din Saxonia Inferioară (Niedersachsen) și Timișoara.

„Atașamentul său față de Timișoara a început, între anii 2000-2003 când a activat aici conducând filiala unei firme germane, dar acest ataşament se extinde pe mai multe planuri. Şi-a păstrat contactele cu Asociația IT-iştilor din Romania, ARIES, cu Camera de Comerţ Româno-Germană AHK din Bucureşti s-a legat o prietenie durabilă cu maratonistul și președintele Atletic-Club-Maraton din Timișoara, Constantin Dumitra, pe care l-a sprijinit acum mai mulţi ani la înfiinţarea maratonului oraşului Timișoara. De asemenea a rămas în urma sa laboratorul IT, „Caatoosee“, înfiinţat la Politehnica din Timișoara.

„Încrederea” este unul dintre cuvintele cheie ale lui Jörg Grünhagen. Un astfel de predicat are o mare împortanță pentru munca sa. Acest lucru a fost valabil, atunci când a condus filiala firmei Caatoosee la Timişoara, şi este de maximă importanţă astăzi când conduce biroul parlamentarului Henning Otte. Dar acest termen trece de domeniul profesional şi se extinde în sfera socialului.

Atunci când la Cluj-Napoca nou născuta M.T. a avut nevoie în anul 2000 de o operație pentru a îndepărta o tumoare, Grünhagen a ajutat la colectarea donațiilor pentru a face posibilă operația. Maratonul oraşului Timişoara a putut fi realizat datorită sprijinului său, iar contactele cu mediul de afaceri românesc şi le-a păstrat intacte. De asemenea el a intermediat şi finanţat abonamente la Banater Zeitung pentru şvabii bănățeni cu venituri modeste sau pentru elevi şi studenţi care învaţă în limba germană. Toate aceste contacte îl aduc pe Jörg Grünhagen în mod repetat la Timișoara.

De curând, însă, nu a dorit să vină pentru vacanțe, activitați sociale sau întâlniri de prietenie, ci el vrea să creeze locuri de muncă. În noua companie vrea să pună din nou în prim plan filozofia sa bazată pe încredere. De fapt, el dorește să exploreze noi modalități de recrutare a lucrătorilor pentru Germania – în special în domeniul îngrijirii persoanelor în dificultate.

În România, muncitorii români vor fi recrutați pentru a avea locuri de muncă bune cu un venit sigur. Familiile, instituțiile și înteprinderile germane ar fi ajutate şi ele în acest caz, deoarece pot găsi angajaţi buni în domeniile în care, în caz contrar, cererea de locuri de muncă nu poate fi acoperită din cauza lipsei de personal calificat.

Relațiile dintre Grünhagen și economia românească nu au fost niciodată întrerupte. Astfel, în anul 2019, l-a întâlnit pe Alexandru Borcea, președintele asociației ARIES la târgul de la Hanova. Iar anul trecut a fost în vizită la București, unde s-a întâlnit cu directorul general al Camerei de Comerţ Româno-Germane, Sebastian Metz.

Aceste lucruri sunt privite ca o consecintă logică a relațiilor lui Grünhagen din România în ultimele două decenii. Printre altele, a primit o scrisoare de mulțumire din partea Camerei de Comerț al Landului Renania Palatinat pentru că a susținut conferința de promovare economică în România cu o expunere edificatoare. Deși Grünhagen intră acum pe noi teritorii de investiții, nu are temerile unui nou început, pentru că el se bazează în totalitate pe încrederea reciprocă.

Siegfried Thiel
Foto 1 – Jörg Grünhagen: Pentru început – o plimbare prin oraș
Foto 2- În vizită la AHK din București: Întâlnire cu directorul general
Sebastian Metz
Foto particulare

LĂSAȚI UN MESAJ