13.4 C
Timișoara
sâmbătă 5 octombrie 2024

Testele inițiale, un eșec în Timiș: elevii folosesc ChatGBT. Probele de evaluare, anulate pe motiv de fraudă

Proba de evaluare inițială la Biologie pentru gimnaziu, programată pentru luni, a fost anulată în județul Timiș din cauza suspiciunilor de fraudă, potrivit declarațiilor oferite de Aura Danielescu, inspectorul-șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Timiș, pentru opiniatimisoarei.ro.

Decizia a fost luată după ce, în urma testelor anterioare, s-a constatat că unii elevi au folosit dispozitive electronice pentru a căuta răspunsuri pe internet sau au utilizat inteligența artificială, cum ar fi ChatGPT, pentru a obține punctaje ridicate.

Incidentul a ridicat semne de întrebare privind supravegherea în timpul testărilor. Profesorii supraveghetori, mulți dintre ei provenind din alte discipline, nu au reușit să asigure vigilența necesară. Astfel, mai mulți elevi au ieșit din aplicația de testare pentru a deschide noi pagini pe care le-au folosit pentru a frauda.

„Am observat fenomenul încă de săptămâna trecută, dar astăzi s-a extins considerabil. Elevii ies din aplicația de testare, deschid un nou tab și folosesc ChatGPT. Înțelegem că există și probleme la nivelul cadrelor didactice, care nu au supravegheat corespunzător,” a explicat Aura Danielescu.

Ca urmare a acestor nereguli, Inspectoratul Școlar a anulat proba la Biologie și a anunțat că aceasta va fi reprogramată. De asemenea, va avea loc o ședință cu directorii unităților de învățământ pentru a analiza situația și a implementa măsuri de precauție suplimentare.

Evaluările inițiale au fost introduse săptămâna trecută pentru elevii de gimnaziu și liceu, având ca scop verificarea nivelului de cunoștințe după vacanță la materii precum matematica, limba română, istoria, fizica, biologia și altele.

Testele, care durează 50 de minute, generează rapoarte detaliate pentru fiecare elev, iar notele nu vor fi trecute în catalog decât la cererea acestora. Rezultatele vor fi utilizate pentru îmbunătățirea performanței elevilor și pentru stabilirea strategiilor educaționale pe parcursul anului școlar 2024-2025.

 

Sursă: https://www.mesajul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :