Tentativă de lovitură de stat în Turcia! Focuri de armă la Ankara, poduri închise la Istanbul, televiziunea publică închisă-VIDEO

6401

Premierul Turciei a anunţat o tentativă de lovitură de stat. Podurile Bosfor şi Fatih Sultan Mehmet au fost închise vineri seara, anunţaseră anterior televiziunile locale, fără a fi precizat motivul.

Podurile au fost blocate de jandarmerie. În acelaşi timp, Reuters a anunţat că la Ankara s-au auzit focuri de armă. Peste tot sunt raportate avioane militare şi elicoptere care survolează. Totul s-ar petrece în apropierea cartierului general al armatei.

Postul de televiziune NTV a transmis imagini cu tancuri la intrarea în aeroportul Ataturk din Istanbul.

Potrivit premierului Turciei, este vorba despre o tentativă de lovitură de stat, pusă la cale de câţiva ofiţeri ai armatei.

UPDATE:

Armata turcă a anunţat vineri seară că a preluat controlul asupra ţării pentru a „reda libertatea şi democraţia”, promiţând că toate acordurile internaţionale vor fi respectate.

Turcia este guvernată în prezent de un „consiliu pentru pace” care va garanta securitatea cetăţenilor, anunţă armata turcă, conform Televiziunii publice de la Ankara.

Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a denunţat tentativa de lovitură de stat militară, promiţând că va opune rezistenţă şi că autorii revoltei vor fi pedepsiţi.

Armata turcă argumentează că a fost necesară preluarea puterii pentru că Administraţia Recep Tayyip Erdogan a periclitat statul de drept şi democraţia turcă.

Potrivit presei de la Ankara, armata a introdus legea marţială şi interdicţii de circulaţie.

Există informaţii că la Ankara s-ar fi înregistrat o explozie şi că ar avea loc schimburi de focuri între poliţie, subordonată Guvernului, şi armată, care are un statut special în Turcia, fiind garantul statului laic.

UPDATE nr. 2:

Armata turcă susţine că lovitura de stat a reuşit. A fost instituită legea marţială. Erdogan, intervenţie video pe telefon

Într-o intervenţie video prin telefon pentru CNN Turk, preşedintele Erdogan le-a cerut oamenilor să iasă în stradă şi să vină în sprijinul său.

Potrivit postului public de televiziune TRT, în Turcia a fost instituită starea de asediu şi s-a impus legea marţială. Ţara va fi condusă de un consiliu al păcii. Potrivit unui comunicat al armatei preluat de mass media, lovitura de stat ar fi avut succes.

Premierul Turciei, Binali Yildirim, anunţase anterior că o tentativă de lovitură de stat a fost pusă la cale de un grup din interiorul armatei. „Nu vom permite ca democraţia să fie compromisă”, a transmis el, negând informaţiile privind reuşita loviturii de stat.
Podurile Bosfor şi Fatih Sultan Mehmet au fost închise vineri seară de armată. Pe străzi au intrat tancurile.

Potrivit unui ultim anunţ, se lucrează la elaborarea unei noi Constituţii.

Consulul României în Turcia a rugat românii aflați în Istanbul și în Ankara să nu iasă din case orice s-ar întâmpla.

LĂSAȚI UN MESAJ