Tensiuni puternice între Rusia şi SUA după atacul ce a „ras” o bază aeriană din Siria-VIDEO

355

Președintele american Donald Trump a ordonat joi lovituri împotriva Siriei ca ripostă la presupusul atac chimic imputat „dictatorului Bashar al-Assad”.

Aceste lovituri, prima operațiune militară a SUA împotriva regimului sirian, au fost efectuate cu „59 de rachete de croazieră” Tomahawk, a indicat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat „asociată programului” de arme chimice al Damascului și „direct legată” de evenimentele „oribile” de marți.

Loviturile SUA din Siria au distrus aproape în totalitate baza aeriană vizată, situată lângă orașul Homs, și au ucis patru militari sirieni, a anunțat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Reacția Rusiei: Atacul SUA reprezintă o agresiune împotriva unei națiuni suverane

Rusia intenționează să convoace de urgență o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Kremlinul avertizează că atacul american în Siria afectează semnificativ relațiile SUA-Rusia. În viziunea Rusiei, atacul SUA reprezintă o agresiune împotriva unei națiuni suverane.

Kremlinul mai apreciază că atacul violează dreptul internațional, că a pornit de la „un pretext inventat”, întrucât armata siriană nu deține arme chimice.

Kremlinul apreciază că loviturile aeriene sunt un obstacol serios în calea creării unei coaliții internaționale de luptă împotriva terorismului şi consideră că loviturile aeriene sunt o încercare de a deturna atenția lumii de la numeroasele victime din Irak.

Marți, un atac chimic imputat armatei siriene împotriva orașului Khan Shaykhun, din nord-vestul Siriei, a făcut cel puțin 86 de morți și a provocat indignarea internațională. Imaginile cu victime, femei și copii agonizând, au șocat lumea.

Mai multe țări, inclusiv Franța și Marea Britanie, au denunțat regimul președintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac.

„Ceea ce a făcut Assad este teribil”, a declarat joi președintele american, apreciind că ” asta nu ar trebui să se poată petrece”.

„Ce s-a petrecut în Siria este o rușine pentru umanitate iar el este la putere, deci cred că ceva ar trebui se se întâmple”, a adăugat Trump, refuzând să dea detalii despre ce intenționează să întreprindă.

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a promis joi un „răspuns adecvat” prezumtivului atac chimic de marți din Siria, fără a evoca totuși o acțiune precisă.

LĂSAȚI UN MESAJ