„Teatrul nu este cocaină, să aibă efect imediat”. Nerecomandat minorilor!

209

Publicul timişorean va avea marţi din nou ocazia de a vedea spectacolul „Maghiar”, coproducție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și a Teatrului „Kosztolányi Dezső” din Subotica. Regia îi aparține lui Urbán András, unul dintre regizorii cei mai îndrăzneţi din estul Europei.

„Maghiar” se joacă alternativ la Timişoara şi Subotica, aceasta fiind а treia reprezentaţie la Timişoara. Premiera spectacolului „Maghiar” a avut loc în luna mai, marcând deschiderea celei de-a noua ediții a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara TESZT. Un spectacol despre identitatea etnică a minorităţii, definită de majoritate, minoritate şi raportarea la sine. Cuvintele-cheie care îl marchează sunt: stereotipuri, critici, înfrângeri şi victorii politice, demagogie, răspundere, limbă maternă. Un spectacol-eveniment, care vorbeşte despre lucruri incomode şi provoacă la reflecţie.

magyar„Nu știu în ce măsură s-ar încadra acest spectacol într-un repertoriu clasic. Sper că acest spectacol va ieși în așa fel încât să-și găsească drumul către toată lumea. Indiferent de naționalitate, religie sau orientare politică. Teatrul nu este cocaină. Nu are un efect imediat. Nu schimbă mentalitatea sau personalitatea unui om deodată. Teatrul este o acțiune socială. Se întâmplă prin oameni, cu oameni. Oameni care la rândul lor vor începe să comunice unul cu celălalt. Astfel devenind o experiență comună. Teatrul n-o să schimbe lumea, dar poate să îi facă pe oameni să vrea schimbarea și să facă ceva ca să schimbe prezentul”, explică regizorul Urbán András.

Distribuția este compusă din Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Simó Emese, Czumbil Orsolya, Kiss Anikó, Kucsov Boris, Mikes Imre Elek și Nagyabonyi Emese.

„Maghiar” este un spectacol construit pe ritmuri de punk, bazat pe muzică şi mişcare şi nu se va traduce în limba română, deoarece se joacă în limbajul universal al teatrului. Din cauza abordării îndrăzneţe, spectacolul nu este recomandat minorilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ