Teatrul Merlin Timişoara, prezent în Festivalul Euromarionete

142

Prezență timișoreană în cel mai mare festival de teatru de animație din vestul țării. Actorii Teatrului pentru copii și tineret “Merlin” vor fi parte, la începutul lunii mai, a unei povești păpușărești de zile mari. Este vorba despre Festivalul Internațional de Teatru de Animație EUROMARIONETE Arad (3 – 8 mai 2018), eveniment organizat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Trupa Marionete. Cu acest prilej, actorii timișoreni vin fața micilor spectatori cu o istorie plină de tâlc: „Inimă de piatră” după Wilhelm Hauff, în regia Mirelei Puia și scenografia Krisztinei Nagy. Spectacolul, care îi aduce pe aceeași scenă pe: Raul Bastean, Răzvan Munteanu, Doru Maniu, Corina Dohanici, Roxana Maniu, Cristina Dumitru (Martin) și Maria Gornic, este programat pentru 7 mai, de la ora 11, în sala Trupei Marionete a Teatrului Clasic.

Din selecția celei de a XIX-a ediții a FITA fac parte, anul acesta, trupe consacrate ale artei păpușărești din România: Teatrul “Arlechino” (Brașov), Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” (Timișoara), Teatrul „Regina Maria”/Trupa „Arcadia” (Oradea), Teatrul de păpuși „Puck” (Cluj Napoca), Teatrul Clasic „Ioan Slavici”/ Trupa Marionete (Arad), Teatrul „Țăndărică” (București), Teatrul „Merlin” Timișoara, Teatrul „Ion Creangă” București, Trupa „Hopa Trop” București – și din Europa: Stuffed Puppet Theatre (Neville Tranter, Olanda, Australia) Duda Paiva Company (Olanda, Brazilia), Credo Theatre (Bulgaria), Teatrul Național Pecs (Ungaria)

“Pe lângă trupele consacrate deja ca prezențe în cadrul Festivalului  Internațional de Teatru de Animație EUROMARIONETE, anul acesta avem, după cum ați văzut și… oaspeți noi. Este vorba despre Teatrul  „Ion Creangă” din București,  Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” din Timișoara și Teatrul Național din Pecs, Ungaria. De asemenea norocoși de întâmplări teatrale inspirate vor fi, din nou, și adulții. Și asta de trei ori.“ – spune Christian Caimacan, director artistic al FITA 2018

Trei sunt spectacolele-eveniment care se adresează în exclusivitate publicului adult. Este vorba despre BABYLON (prezentat în premieră în România) – o drama a refugiaților, o poveste biblică modernă despre om și despre destinul său (Stuffed Puppet Theatre / Neville Tranter – Olanda / Australia), BASTARD! (prezentat în premieră în România) – un moment de reflecție ciudat și trist despre a manipula sau a fi manipulat, a poseda sau a dărui (Duda Paiva Company – Olanda / Brazilia) și MANTAUA, după Gogol – o poveste despre libertatea spiritului uman, care refuză sa fie întemnițat în interiorul unei… haine (Credo Theatre – Bulgaria).

EUROMARIONETE 2018 vă invită așadar, să descoperiți măiestria, ingeniozitatea și creativitatea artiștilor păpușari și să vă lăsați fascinați de magia acestei forme de exprimare teatrală care are în centrul preocupărilor ei, păpușa. Mereu surprinzătoare!  Și poetică!

Programul ediției 2018 a Festivalului Internațional de Teatru de Animație Euromarionete:

JOI, 3 MAI

9:30 + 11:00 Sala mare Teatrul Clasic

SCUFIȚA ROȘIE – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara

9:30 + 11:00 Sala Trupa Marionete

AVENTURILE LUI CHILLI RAMIREZ – Teatrul Arlechino Brașov

VINERI, 4 MAI

9:30 + 11:00 Sala mare Teatrul Clasic

PUNGUȚA CU DOI BANITeatrul Puck Cluj Napoca

9:30 + 11:00 Sala Trupa Marionete

PINOCCHIOTeatrul Regina Maria / Trupa Arcadia Oradea

19:00 Sala Trupa Marionete

BABYLONThe Stuffed Puppet Theatre – Neville Tranter – Australia/Olanda

SÂMBĂTĂ, 5 MAI

11:00 Sala Trupa Marionete

POVESTEA PORCULUI – Trupa Marionete Arad

19:00 Sala studio Teatrul Clasic

BASTARD!Duda Paiva Company Brazilia/Olanda

DUMINICĂ, 6 MAI

11:00 Sala mare Teatrul Clasic

OMUL DE ZĂPADĂ  – Teatrul Țăndărică Bucuresti

19:00 Sala Trupa Marionete

MANTAUACredo Theatre Bulgaria

LUNI, 7 MAI

10:00 Sala mare Teatrul Clasic

SPAIMA ZMEILOR – Teatrul Ion Creangă București

11:00 Sala Trupa Marionete

INIMA DE PIATRATeatrul Merlin Timișoara

MARȚI, 8 MAI

10:00 + 11:00 Sala Trupa Marionete

HARAP ALBHopa Trop București

12:00 Sala mare Teatrul Clasic

MUMUS / BAU BAU – Teatrul Național Pecs Ungaria

Mai multe detalii găsiți pe pagina de internet a FITA 2018: www. trupademarionete.ro/festivalul-euromarionete

Mihaela Păunescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ