Ţările din Grupul Vişegrad, atac la Comisia Europeană

609

Ţările est-europene din Grupul de la Vişegrad (Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria) au lansat un atac destul de dur la adresa Comisiei Europene, pentru care vor o limitare a atribuţiilor şi demisia preşedintelui Jean-Claude Juncker. Pe de altă parte, ţările menţionate doresc menţinerea în continuare a beneficiilor oferite de Uniunea Europeană.

„Ne întrebăm dacă actuala conducere a Comisiei Europene are dreptul de a continua să funcţioneze, să conducă Europa. Din punctul nostru de vedere, nu… Sunt necesari noi politicieni, noi comisari (…)”, a declarat Witold Waszczykowski, ministrul de Externe al Poloniei.

„Trebuie să schimbăm modul de funcţionare a Uniunii Europene şi cred că sunt necesare schimbări în funcţionarea Comisiei Europene”, a spus, la rândul său, premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka.

„Statele membre ar trebui să fie motorul unor schimbări pozitive în Uniunea Europeană… Aş fi foarte bucuros dacă membrii Comisiei Europene ar reuşi să ajungă la mai multe poziţii de compromis în UE. Aş vrea ca Executivul UE să respecte mai mult deciziile Consiliului European”, a adăugat liderul ceh.

Sobotka a admis că ieşirea Marii Britanii din UE va dura câţiva ani, dar el nu consideră că liderii europeni ar trebui să accelereze procedura. Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia – Lege şi Justiţie (PiS), a mers chiar mai departe: „Noi credem că sunt necesare eforturi pentru revenirea Marii Britanii în UE. Dar UE trebuie să sufere schimbări radicale”, crede Jaroslaw Kaczynski.

Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia – ţări cu tendinţe naţionaliste care au avut recent o serie de divergenţe cu instituţiile europene pentru că nu respectă reglementări comunitare – consideră că vocea parlamentelor naţionale trebuie ascultată mai mult la Bruxelles. În acelaşi timp, ar vrea menţinerea Uniunii Europene.

„Instituţiile Uniunii Europene trebuie să se limiteze la misiunile şi mandatele pe care le au… Uniunea Europeană va trebui să se concentreze pe temele care ne unesc. Temele care dezbină instituţiile UE, statele membre şi societăţile europene sunt contrare obiectivelor unei Uniuni a încrederii şi acţiunii”, subliniază liderii Grupului Vişegrad.

LĂSAȚI UN MESAJ