Târgul Internațional Apicol de Primăvară, de la Ghiroda – foto-video

415

Primăria comunei Ghiroda împreună cu Asociaţia Crescătorilor de Albine din România au organizat, sâmbătă şi duminică, în incinta din spatele Căminului Cultural din localitate, cea de-a opta ediţie a Târgului Internațional Apicol de Primăvară. Pe lângă producătorii locali şi din ţară au mai participat şi producători din Serbia, unii dintre ei chiar de la prima ediţie, iar alţii începând cu ediţia a V-a.
Pe parcursul celor două zile pe lângă standurile cu miere şi produse din miere sau utilaje, au avut loc conferinţe ce au fost susţinute de specialişti din România şi Serbia : Fetea Ioan, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, cu tema „Apicultura în România-prezent și viitor”, Goran Stanojevic cu tema „Recoltarea și utilizarea veninului de albine” , Savo Tadic a vorbit despre “Selecția și creșterea mătcilor” şi Levente Weis, a vorbit despre „Metode moderne de combatere a varozei la albine”.

„Asociaţia are 180 membri, şi în jur de 9000 de familii de albine. Ne aflăm aici de la prima ediţie, adică a opta oră, şi avem contract de colaborare cu apicultorii de aici, colaborartea fiind reciprocă. Suntem subvenţionaţi de stat doar la cumpărare de materiale necesare, desfacerea de produse ne interesează pe noi, acum se încearcă şi deschiderea unui punct de colectare, unde toţi apicultorii din regiune să îşi poată desface produsele, cu contribuţia statului sârb”, a spus Dragu Matici, preşedintele Asociaţiei Subotiţa (Serbia). Printre cei prezenţi şi cam nelipsit de la nici o ediţie s-a aflat şi Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea. „La Ghiroda în mod deosebit astăzi, la a opta ediţie a Târgului de produse apicole, Ghiroda fiind întotdeauna provocatoare, interesantă, fiind o locaţie frumoasă, cu toate că numărul standurilor este mai mic, comparativ cu alţi ani, dar şi datorită faptului că mai sunt încă trei târguri de acelaşi profil în ţară, în această zi. Eu consider că tot ce trebuie prezentat şi etalat la un târg se găseşte astăzi aici. Fiind şi a opta ediţie e un târg bine organizat, bine structurat, cu o locaţie foarte bună, fiind printre al patrulea, al cincilea târg din ţară ca şi organizare. (……) În apicultură zilnic există noutăţi, deoarece există provocări extraordinar de mari, şi nu aş vrea să mă refer decât la faptul că, atât asociaţia, cât şi eu personal ne împlicăm în mod deosebit”. Implicarea vine în primul rând pe piaţa mierii mondiale, nu numai în Europa, ci în întreaga lume, datorită şi faptului că foarte mult au scăzut preţurile, o mare problemă este mierea contrafăcută care în curând va duce la pierderea mierii autohtone, datorită intrărilor pe piaţă a acestei tip de miere venită din străinătate. Se amestecă tipurile de miere între ele, europeană cu noneuropeană, autohtonă cu neautohtonă, astfel că la raft cumperi, fără însă să ştii ce. Se mai caută în domeniu de asemenea şi protejarea materialului autohton, piaţa românească mai nou vânzând tot felul de hibrizi, ce sunt străini de cerere. Ceea ce îi mai doare pe apicultori este şi promovarea produselor apicole, unde statul cam dă înapoi şi întoarce spatele când e vorba să ajute în vreun fel apicultorul. În România doar 60% dintre apicultori se află înscrişi în asociaţie, numărul apicultorilor fiind undeva la 50 000-60 000. Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ