20.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Târg de Crăciun la casa Ferch din Deta FOTO-VIDEO

De mult se spune că în județul Timiș nu prea sunt multe obiective de vizitat. Doar cei superficiali care aleargă după exotism și locuri scumpe în concedii pot spune așa ceva. Că această vorbă este goală de conținut încercă să demonstreze de ani de zile Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș prin scoaterea la lumină a frumuseților și bogățiilor ce ne înconjoară. În colțul acesta de Banat avem de la dealuri, chiar și un petec de munte până la pusta întinsă, ruine medievale, elemente de trai ale diverselor etnii, lacuri, râuri și chiar și o mică deltă. Trebuie doar să ai ochi să le descoperi.

Directoarea APDT Timiș, Delia Barbu și echipa ei fac eforturi de a aduce în atenție locuri pe lângă care trecem, de cele mai multe ori grăbiți, fără a le da importanța pe care o merită.

Cine trece prin orașul Deta, nu poate să nu rămână impresionat de imaginea proaspătă de carte poștală a localității. Curățenia și eleganța locurilor aduce aminte de alte vremuri mai așezate când nu era zorul de acum.

Cam prin centru, peste drum de primăria localității, se află a casă impresionantă prin arhitectură, dar și prin evidentul efort de renovare ce nu scapă celui atent. Este o casă veche, cu o tradiție istorică, ce renaște. Casa Ferch a avut o istorie încâlcită. De la bunăstarea unui proprietar de acum aproape un secol până la cvasi ruina din primii ani de după 1990 nu au fost mulți pași.

Familia Renner a venit din Viena fără a avea cunoștință de aceste locuri cu circa două decenii în urmă. Au rămas impresionați de maiestuozitatea imobilului, dar și de starea sa evidentă de degradare și după temeinică chibzuință au considerat că merită să investească pentru revitalizarea acesteia.

Au cumpărat casa. Și a început lungul drum al renovării. Au fost scoase camioane de moloz și deșeuri. Nu s-a mai păstrat nimic din perioada interbelică. În anii cât aici a funcționat sediul unui IAS ( intreprindere agricolă de stat) paragina a cuprins totul. Au mai rămas în picioare doar trei sobe de teracotă, după cum povestește doamna Margit Renner. Sufletul acestei acțiuni de renovare. De fapt, tot ea a avut acel ochi specializat pe frumos, ce a intuit potențialul edificiului.

A fost adusă mobilă veche potrivită epocii din Austria. Au fost aduse chiar și cărți ce acum formează o impresionantă bibliotecă. Totul arsată curat și îngrijit.

Dacă a reușit acest efort de renovare, urmează un al doilea pas. Aici va fi o casă de oaspeți ce se vor putea odihni într-un mediu ce amintește de vechile case șvăbești ale zonei. O mică pensiune turistică este pe cale să pornească activitatea. Pentru început, casa va fi inclusă în circuitul turistic cu cele 4 camere pentru turiști. Dar, în timp, domnul Roman Renner dorește să aducă aici și o parte din colecția sa de mașini de epocă cu care va porni un mic muzeu al automobilelor. Deja un elegant VW se află în garajul ce mai trebuie renovat.

Cine se cazează aici va putea lua masa cu bucate alese. Iar din zonă se va putea pleaca în vizite în toată zona din jur.
În acest loc cu o istorie inedită, familia Renner organizează de trei ani un Târg de Crăciun unde sunt aduse spre vânzare produse tradiționale realizate de mici intreprinzători din tot județul.

Soții Renner, Margit și Roman, spun că au venit de la Viena în urmă cu 15 ani și au rămas impresionați de aceste locuri ce le aduc aminte de cele de acasă.

„Acum 15 ani, prin prisma jobului, am ajuns în zonă și am cumpărat casa, iar soția mea a văzut potentialul pentru dezvoltare. Casa nu era scoasă în evidență, acoperișul, fațada, toate au fost distruse, iar noi am recondiționat casa. Erau zidurile goale și trei teracote. A fost multă muncă și mulți bani. Toată mobila din locuință este adusă din Viena. Mă bucur când vine lumea și ne spune că e frumos ce vede. Avem 3-4 locuri de cazare”, a povestit Roman Renner.

Mai mult, proprietarii au în proiect și asigurarea unor servicii de servit masa după tradiții șvăbești. “Dacă e anunțat din timp și organizat, se poate”.

Doamna Margit declară că a avut o lungă activitate de ghid turistic în Viena, iar acum, la pensionare, nu vede de ce nu s-ar ocupa tot de turism. Pentru anumite grupuri organizate va putea merge să-i aștepte la aeroport pentru a-i duce la Deta sau împrejurimi.

„Introducerea Casei Ferch în circuit turistic este un semnal pozitiv pentru toți cei care s-au gândit la posibilitatea de a oferi locuri de cazare în județul Timiș. Există cerere, așteptări din partea turiștilor, în special al celor străini spre a se caza înspre rural. Decizia familiei Renner de a introduce acest frumos imobil în circuit turistic este extraordinar, inclusiv pentru orașul Deta”, a explicat Delia Barbu, director al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.

Doamna viceprimar, Adina Mateescu, crede în potențialul turistic al zonei și scoate în evidență ștranduri terapeutice din zonă, dar și mănăstirile din apropiere cum ar fi cele de la Cebza, Partoș, Săraca, ori Sângeorge. Toate acestea pot fi legate printr-un circuit de pensiune de la casa Ferch din Deta.

Alte subiecte :

Lucrări la rețelele Aquatim

Luni, 1 aprilie, între orele 8-18, la intersecția străzii Mureș cu Calea Martirilor se va executa o conectare de conducte. Lucrările...

Elementele de care ai nevoie pentru a avea o baie modernă

Baia este acest spațiu al casei tale în care îți aduni gândurile, unde îți vin cele mai bune idei sau unde te simți ca...

Citește și :