15.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Tare ca fierul, iute ca oțelul: O tânără din Timișoara a reușit să pună bazele unei firme prin Start-Up Nation

Piața construcțiilor a redevenit una dintre cele mai dinamice din România. După reculul cauzat de criza din urmă cu zece ani, an de an, numărul construcților, fie ele industriale sau casnice, este în creștere.

Alina-Andreea Murariu este o tânară din Timișoara care a intuit acest potențial al pieței si a decis sa acceseze, prin programul Start-Up Nation, fonduri pentru firma sa. Alegerea a fost cu atât mai ușoară cu cât a ramas fidelă tradiției familiei sale, pentru că tatăl și fratele său activează în același domeniu.

“Cumva aveam o bază, adică o direcție, și atunci a fost mai ușor. Firmă nouă, pentru tineret, cumva să încurajeze tinerii”, spune Alina-Andreea Murariu.

Tânăra a reușit să acceseze suma maximă a programului, 44.000 de euro, cu care a achiziționat o mașina de fasonat fierul. A angajat, conform cerințelor, trei muncitori care să deservească utilajul și acum este multumită de primele rezultate, care  o fac să recomande Start-Up Nation și altor tineri.

“Da, de ce nu….fondurile sunt nerambursabile, merită încercat”, recomandă tânăra întreprinzătoare.

Ceva mai mult de șase luni au durat formalitățile, de la stadiul de proiect până când banii au intrat în conturile firmei, declară tânăra timișoreană. Nu este nici mult, nici puțin, spune Alina-Andreea Murariu. Sunt însă condiții care trebuie respectate cel putin trei ani, iar una dintre ele este păstrarea angajaților.

“Teoretic nu e nimic de pierdut. Ssunt niște termene limită, acum, niște condiții care trebuie îndeplinite, pentru cine trebuie angajat. Pentru firma mea a fost nevoie de trei angajați. să ramână activi cu contracte pe perioadă nedeterminată”, explică Alina-Andreea Murariu.

În ceea privește condițiile impuse în programul Start-Up Nation, acestea nu au fost restrictive, dar au fost riguroase, după cum declară pentru Radio Timișoara Adrian Pășcuță, directorul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragerea de Investiții şi Promovare a Exportului Timișoara. În această privință, vestul țării are particularitățile sale.

“Din punctul meu de vedere, programul România Start-Up Nation este cel mai bun program dedicat antreprenorilor începători, cel mai bun program pentru firmele nou înființate din întreaga Uniune Europeană. Condițiile sunt extreme de flexibile, dar sunt riguroase și trebuie respectate. Ele se referă în special la achiziții. Achizițiile trebuie să fie făcute în condiții de piață, la prețurile practicate pe piață, echipamentele achiziționate toate trebuie să fie noi. În foarte multe cazuri, echipamentele achiziționate trebuie să înglobeze tehnologie de ultimă oră, pentru că s-a obținut punctaj dacă s-a bifat acest aspect. De asemenea, trebuie angajat un număr de persoane pe care antreprenorul l-a specificat în planul de afaceri.

Pentru zona de vest, cred că acesta este aspectul care a comportat cele mai multe probleme, și anume angajarea personalului. După cum se știe, în județul Timiș cel puțin, șomajul este extreme de redus, sub 1%, și inclusiv corporațiile mari, multinaționalele, se plâng de lipsa personalului. Așadar, pentru antreprenorii începători, uneori a fost greu să-și găsească personal potrivit pentru firmele pe care le-au deschis”, spune Adrian Pășcuță, directorul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.

În perioada imediat următoare, Radio Timișoara va difuza și alte reportaje și interviuri despre programul Start-Up Nation, cu tinerii care au deja afaceri de success prin intermediul său, în condițiile în care, la toamnă, o nouă ediție va fi lansată la nivel național.

Sursă: radiotimisoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Președintele CCIA Timiș a deschis FoodIntelForum București 2024

Miercuri, 24 aprilie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a...

Instruirea continuă a asistenții personali de la Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a organizat miercuri, 24 aprilie, o sesiune de instruire profesională a asistenților personali ai persoanelor cu handicap,...

Citește și :