În aproape douăzeci de orașe din Iran, plimbarea câinilor pe străzi a fost interzisă recent, decizia fiind motivată de aspecte legate de igienă, siguranță și menținerea ordinii publice, conform relatărilor din presa locală
Iranul, o țară majoritar musulmană, se confruntă cu o controversă legată de prezența câinilor în spațiile publice. Unii clerici musulmani susțin că a mângâia un câine sau a intra în contact cu saliva acestuia este considerat impur. Deși nu există o lege care să interzică deținerea câinilor, iar mulți iranieni au animale de companie, anumite voci politice și religioase critică această practică, văzând-o ca pe un simbol al opulenței și al influenței culturii occidentale.
„Proceduri juridice împotriva contravenienţilor”
Cel puțin 17 orașe, printre care Isfahan (centru), Yazd (centru), Kerman (sud) și Ilam (vest), au adoptat în ultimele zile interdicția privind câinii în spațiile publice. „Vor fi luate măsuri legale împotriva contravenienţilor”, a scris duminică jurnalul reformist Etemad, fără a oferi mai multe detalii, citând un oficial din orașul Ilam.
În Teheran, o directivă similară a poliției este în vigoare încă din 2019, însă aplicarea acesteia rămâne limitată. În capitală, mulți proprietari continuă să-și plimbe câinii pe străzi și în parcurile din cartierele de lux, unde există și numeroase magazine dedicate animalelor de companie.
„Plimbarea câinelui este o ameninţare la adresa sănătăţii publice, a păcii şi a bunăstării”, a afirmat Abbas Najafi, procuror pentru orașul Hamedan din vestul țării, citat sâmbătă de ziarul guvernamental Iran.
O „problemă socială distructivă”
În 2021, un grup de 75 de deputați a semnat un document prin care condamnă deținerea animalelor de companie, descriind această practică ca pe o „problemă socială distructivă” pentru societatea iraniană.
În 2017, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat: „deţinerea de câini din alte motive decât păstoritul, vânătoarea şi protecţia este considerată condamnabilă”.
El a adăugat: „Dacă această practică seamănă cu cea a non-musulmanilor, promovează cultura lor sau provoacă daune şi tulburări de vecinătate, ea este considerată interzisă”, potrivit agenției Tasnim.
În 2016, orașul Shahin Shahr, situat în sudul Iranului, a stârnit controverse prin decizia de a confisca animalele de companie pentru a combate ceea ce autoritățile au numit „cultura occidentală vulgară”.
Sursa: https://www.realitatea.net