Tăieri la ras, la porțile Parcului Național Retezat, spre revolta localnicilor din zonă

231

O exploatare forestieră deschisă pe un versant, aflat în apropiere de Parcul Naţional Retezat i-a revoltat pe iubitorii de natură.

Deşi nu se află în Parcul Naţional Retezat, ci în imediata vecinătate a limitelor sale, o exploatare forestieră înfiinţată pe traseul Cârnic – Pietrele, în apropierea Cascadei Lolaia, i-a revoltat pe oaspeţii rezervaţiei. „În timp ce urcam spre cabana Pietrele, între Cârnic şi Lolaia, am găsit mai multe stive de copaci tăiaţi pe marginea drumului şi alte trunchiuri, trase cu ajutorul cailor, din pădurea aflată pe versant până în drum.

Alţi arbori erau încărcaţi în remorca unei maşini, în aşteptarea plecării din zonă”, a povestit un turist, care a trimis către adevarul.ro mai multe fotografii cu exploatarea forestieră. Informaţii despre tăierile observate în zonă nu apar în prezent pe pagina on-line inspectorulpadurii.ro, un portal unde sunt înregistrate exploatările forestiere în curs, avizele de transport de lemne şi autorizaţiile de punere în valoare a masei lemnoase din România.

Şi alţi turişti au remarcat, în ultimele săptămâni, mormanele de lemne tăiate de pe marginea Drumului Judeţean 667 A – un drum de pământ, greu accesibil de la Nucşoara la Cârnc şi închis circulaţiei pe sectorul Cârnic – Cabana Pietrele (5 kilometri).

În urma solictării adevarul.ro, angajaţii Parcului Naţional Retezat au cercetat la faţa locului dacă tăierile de pădure sunt în aria protejată. „Este o zonă din afara parcului”, au anunţat aceştia.

LĂSAȚI UN MESAJ