Tăierea stejarului din fața Castelului Huniade, criticată aspru de peisagiști

62

Tăierea unui stejar din fața Castelului Huniade din centrul Timișoarei iscă critici dure. Asociația Peisagiștilor din Românnia, Filiala Vest, acuză administrația orașului că face tăieri greșite și că ”șterge identitatea peisageră a Timișoarei”.

”Astăzi, Timișoara a mai pierdut un stejar (edit: după însușirile morfologice ale ciotului, arborele este din specia Sophora) din patrimoniul orașului, doar pentru că încurca o alee. Am solicitat Gărzii de Mediu inspecția și controlul legalității lucrărilor de defrișare a arborilor din fața Muzeului Național al Banatului (Castelul Huniazilor), Piaţa Iancu Huniade nr. 1 Timișoara.

Dar lucrurile sunt mai complicate un pic, în sensul că și dacă există aviz de tăiere, ne întrebăm cum de a fost posibil o asemenea viziune de a șterge identitatea peisageră a Timișoarei și a reduce fondul vegetal, cel care asigură serviciile ecosistemice (reducererea poluării, reglarea microclimatului, eliberă oxigen, biodiversitate etc).

Tot mai clar este că Timișoara are nevoie de CARTA ARBORILOR ISTORICI, un instrument necesar pentru identificarea arborilor cu valoare patrimonială, la fel cum este și REGISTRUL LOCAL AL SPAȚIILOR VERZI”, au transmis peisagiștii.

De fiecare dată când este acuzat că taie incorect copaci, edilul șef susține că în locul lor plantează mai mulți. Însă mulți specialiști spun că din oraș au dispărut copaci sănătoși.

LĂSAȚI UN MESAJ