Tabăra de elevi de la Zolt reînvie | FOTO-VIDEO

720

Județul nostru a beneficiat cândva de câteva locuri unde elevii puteau să se bucure de câteva zile de vacanță adevărată departe de constrângerile orașului. Erau celebrele tabere școlare ce permiteau apropierea celor mai tineri dintre elevi să facă cunoștiință cu natura și cu mișcarea în aer liber. Deși la noi nu sunt munți prea înalți sau mare albastră tot erau câteva astfel de tabere ce au atras câteva generații de copii. Acolo erau sub supraveghere dar în același timp încercau și o anumită libertate. Se făcea mult sport, se cânta și era mare veselie la celebrele focuri de tabără. Pare puțin față de posibilitățile ce sunt oferite de părinți copiiilor ce au oarecare posibilități materiale mai extinse. Dar pentru cei cu posibilități mai reduse erau singurele momente de vacanță în afara celebrelor călătorii la bunici.

O astfel de tabără școlară se afla în satul Zolt ascunsă printre dealurile molcome din preajma comunei Fârdea. Zolt este un sat în comuna Fârdea din județul Timiș, Banat, România. Chiar și apropierea munților Poiana Ruscăi se face simțită în zonă.

Dar așa cum nu ar fi firesc dar totuși s-a întâmplat și aici a căzut blestemul lipsei de bani și de interes. Tabăra a căzut în uitare și a ajuns un loc de ocolit. De vre-o zece ani aici nu s-a mai întâmplat nimic.

Dar prin grija unor oameni de mare implicare acum se încearcă revitalizarea locurilor. Un grup de inioțiativă al părinților ce pe timpuri, elevi fiind au petrecut aici vacanțe de neuitat s-a pornit la acțiune. Grupului s-a alăturat și Fundația timișoreană „Diaspora” ce beneficiază de o experiență în domeniul unor proiecte cu fonduri externe. În inițiativă a mai venit și un grup din Szeged cu care s-a mai lucrat la proiecte Erasmus.

Printr-un program transfrontalier ce implică liceul Bela Bartok din Timișoara și parteneri ai lor din Ungaria se renovează și se muncește pentru a redeschide aici un centru de formare. Clădirea este în cea mai mare parte deja terminată și arată din nou așa cum trebuie să fie o astfel de clădire pentru tineri. Mai sunt o seamă de acte, avize și multă muncă birocratică dar până în primăvară totul va străluci și vor începe activitățile.

Totalul investit este de 1 200 000 euro din care în jur de 600 000 a fost pus la bătaie de liceul teoretic „Bartok Bela”.

Dacă pe timpuri aici veneau serii de câte 40-50 de elevi acum prin reamenajare vor fi 34 de locuri la parter și la mansarda clădiri. Vor mai fi de asemenea două săli de cursuri, o sală de mese și o bucătărie plus o terasă încăpătoare.

Doamna directoare a liceului, dr. Erdei Ildikó, explică ce se va întâmpla în centrul de formare:
„În primul rând se va derula cursuri de formare pentru tineri și adulți. Prin acest proiect am elaborat două cursuri acreditate. Unul de consiliere în carieră pentru tineri între 15 – 25 de ani și un curs de competențe antreprenoriale pentru cei cu vârste mai mari. Vor urma și altele dar prioritar sunt derularea pentru anii următori a cursurilor de formare dar se vor putea derula o seamă dew alte activități cu respectarea regulamentului.”

LĂSAȚI UN MESAJ