Sute de profesori demisionează din învățământ! Situație îngrijorătoare

164

Aproximativ 500 de profesori titulari din învăţământul preuniversitar au demisionat anul şcolar trecut, potrivit datelor centralizate de la inspectoratele şcolare de Ministerul Educaţiei. Cu toate că situaţia s-a îmbunătăţit, în ultimii ani, numărul dascălilor care aleg să renunţe la carieră didactică este în continuare îngrijorător.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), în anul şcolar 2017–2018 (10 septembrie 2017 – 31 august 2018) au părăsit sistemul de învăţământ preuniversitar, prin demisie, 424 de cadre didactice cu statut de titular. în acelaşi an şcolar erau înregistrate peste 209.000 cadre didactice titulare, conform romanialibera.ro.

Capitală ocupă poziţia de lider în clasamentul demisiilor din învăţământ, cu 39 de dascăli care au renunţat la carieră didactică. Pe locul al doilea se clasează, potrivit datelor transmise de inspectoratele şcolare către MEN, judeţul Cluj, cu 35 de profesori titulari care şi-au dat demisia. în top se mai regăsesc judeţele Mureş, cu 31 de titulari care au renunţat la carieră în învăţământ, Braşov (24 de demisii înregistrate), Timiş (23) şi Iaşi (22). Că zona geografică, Ardealul a pierdut cei mai mulţi profesori titulari în învăţământul preuniversitar.

În anul şcolar 2016–2017, aproximativ 550 de profesori titulari şi-au dat demisia din învăţământ.

Pentru a promova examenul de titularizare, candidaţii trebuie să obţînă minimum notă 7, dar acest lucru nu le asigura şi postul. Pentru angajarea pe perioada determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum notă 5 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

surse – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ