Sute de milioane de euro așteaptă să fie luaţi de timişeni. E nevoie doar de proiecte

278

O nouă șansă de a cheltui fonduri europene se întrezăreste. Autoritățile române trebuie doar să pregătească programe bine scrise si viabile. De data aceasta împreună cu partenerii maghiari.

Ieri a avut loc la Debrecen, în țara vecina, întâlnirea reprezentanților conducerii celor opt județe de la granița României cu Ungaria, care pot accesa fonduri europene transfrontaliere.

Ședința de la Debrecen a vizat în principal cooperarea transfrontalieră și accesarea de fonduri, disponibile prin Programul Interreg V România-Ungaria pentru patru județe românești, și anume Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare și patru maghiare, Csongrad, Bekes, Hajdu-Bihar și Szabolcs-Szatmar-Bereg. Din partea Consiliului Județean Timiș a luat parte la ședință vicepreședintele Roxana Iliescu.

Pentru Programul Interreg V România-Ungaria a fost întocmit ghidul aplicantului, care în prezent este în faza de consultare publică.

Bugetul total al programului este de 231.861.763 euro, din care 189.138.672 euro reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Bugetul total destinat finanțării proiectelor strategice este 111.258.043 euro, din care 94.569.336 euro reprezintă finanțare nerambursabilă FEDR.

Structura finanțării este următoarea: 85% – Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% – statul român, iar restul de 2% reprezintă cofinanțarea proprie.

„Programul Interreg V România-Ungaria, prin prisma fondurilor alocate, reprezintă un interes maxim pentru județul Timiș. Urmărim o implicare a conducerii CJT mult mai activă și determinată în derularea acestui program, mai cu seamă datorită faptului că proiectul nostru strategic, Centru județean de colectare, stocare, marketing si desfacere produse agricole, va fi corelat cu proiectele strategice ale Grupurilor de Acțiune Locală din județ. Odată cu instalarea noii conduceri la CJT, sunt absolut convinsă de faptul că ne vom raporta diferit față de vechea administrație în ceea ce privește accesarea, atât a fondurilor europene, cât și a celor guvernamentale, cu scopul dezvoltării sustenabile a Timișului”, a subliniat vicepreședintele Roxana Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ