Suntem codașii Europei la economisire și plata la timp a facturilor

30

Nu economisim şi, practic, abia dacă ne descurcăm din punct de vedere financiar până la salariul următor. Este realitatea prin care trec mulţi români. Suntem codașii Europei și la plata la timp a facturilor, iar asta nu se întâmplă doar în preajma sărbătorilor. Chiar şi atunci când nu avem evenimente majore, care să implice un efort financiar, tot nu reuşim să ne descurcăm cu banii. Cum s-a ajuns aici? Pentru că nu ştim cum să ne gestionăm cum trebuie veniturile, spun experţii. Tot ei ne transmit că încă mai avem mult de lucru la capitolul educaţie financiară.

Mai prost ca noi stau doar cei din Letonia, Portugalia şi Grecia.

„50 la sută dintre romani spun ca au întârziat, cel puțin o data, cu plata facturilor în ultimele 6 luni. Alți consumatori din alte țări acceseaza direct bankingul, însă noi, din păcate, dacă noi nu suntem sincronizati bine cu salariul și dacă salariul nu ne ajunge de la o luna la alta atunci nu putem accesa acest tip de metode astfel încât facturile să fie plătite în termenul scandent”, spune Simona Mincu, marketing manager.

La capitolul economii pentru viitor stăm chiar mai prost de atât.

„În primul rând, avem un grad de economisire foarte mic. Vă dau ca exemplu: 50 la sută dintre romani economisesc lunar 10 la suta din venit. Se asemenea, motivele are stau la baza economisirii sunt de fapt nevoi pe termen scurt: cheltuieli neprevăzute, călătoriile sau ocazii speciale. Doar 18 la suta dintre români economisesc pentru pensie și doar 15 la sută pentru educație”, susține Mihaela Diaconu, manager departament colectare debite.

Pe prima poziţie se află Suedia. Doar că salariul mediu al suedezilor depăşeşte 2.600 de euro, mai exact este de vreo patru ori mai mare decât al nostru. Şi mai e ceva. Nu toţi românii sunt sunt plătiţi cu salariul mediu. Datele de la Statistică spun că în medie un roman câștiga, la jumătatea anului, în jur de 1800 lei. Cu vreo 250 lei mai mult fata de anul trecut. Dar pe măsură ce veniturile au crescut şi cheltuielile au fost mai mari. Şi, ca să vă faceți o idee, 85 la sută din venit înseamnă cheltuieli curente. Adică bani necesari traiului zilnic.

Suntem în această situație și pentru că ne lipsește educaţia financiară, atrag atenţia specialiştii.

Cifrele oficiale arată că sunt foarte puţini românii care se gândesc la viitor. Drept dovadă că, la pilonul III de pensii, adică pensiile private facultative, contribuie puţin peste 500 de mii de români. Faţă de 7,3 milioane, câţi sunt la pilonul II de pensii.

Sursa: observatortv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ