Subsoluri inundate la Timișoara. Aquatim precizează ce măsuri trebuie luate

365

În ultimele 48 de ore s-au înregistrat la dispeceratul Aquatim mai mult de 20 de sesizări privind refularea apei în subsoluri. Numărul acestora crește la fiecare ploaie torențială, atunci când prin sistemul de canalizare trec volume foarte mari de apă într-un timp scurt. Dacă se depășește capacitatea de preluare a reţelei, sistemul intră sub presiune şi apa poate refula în subsoluri.

Intervențiile echipelor Aquatim pentru evacuarea apei din subsoluri rezolvă, de multe ori, doar momentan problema. La prima ploaie mai puternică situația se poate repeta. Cauzele acestei probleme pot fi însă rezolvate de deținătorii subsolurilor, acestea fiind fie de natură constructivă, fie ținând de folosirea improprie a canalizării. Multe subsoluri din Timișoara au fost reamenajate ca locuinţe, birouri sau spaţii comerciale, fiind inițial spații tehnice sau de depozitare. Dacă, la reamenajare, nu au fost respectate normele legale, și instalaţiile interioare au fost conectate la rețeaua publică de canalizare neautorizat, fără un proiect tehnic corespunzător, a apărut un risc foarte mare de inundare al acestora.

Legislația specifică prevede ca imobilele cu subsoluri echipate cu instalaţii sanitare să se racordeze doar cu respectarea măsurilor speciale anti-refulare din colector spre subsol. Aquatim, ca furnizor al serviciilor, poate recomanda soluţii tehnice, oferind la cerere, proiectanţilor sau utilizatorilor serviciilor, consultanţă de specialitate, fără a percepe taxe. Una din soluțiile recomandate este montarea pe reţeaua interioară de canalizare a unei clapete antirefulare. Este foarte important ca apa de ploaie colectată de pe acoperişuri sau alte suprafeţe să fie evacuată după clapetă şi, pe perioada ploilor torenţiale, consumul interior de apă să fie limitat, pentru a evita inundarea.

Aruncarea deșeurilor menajere și a altor obiecte în vasul de toaletă sau direct în canalizare de către locatari poate duce la înfundarea racordului clădirii și a refulării apei murdare, subsolurile neprevăzute cu clapete fiind primele vizate. Dacă rețeaua de canalizare este „solicitată” mai mult din cauza ploii, rețeta unui dezastru în locuință este ca și asigurată.

LĂSAȚI UN MESAJ