SUA, Rusia şi China, într-un nou război rece, cu arme nucleare… mici

154

Statele Unite, Rusia şi China încearcă să creeze „cu agresivitate” o nouă generaţie de arme nucleare mai mici, mai puţin distructive şi mai precise, iar această cursă a înarmării ar putea declanşa un nou Război Rece, avertizează un articol din New York Times.

Cei doi autori ai articolului din Now York Times, publicat sâmbătă, în ediţia online, atrag atenţia asupra ultimei serii de tensiuni între Rusia, China şi Statele Unite, privind arsenalul nuclear pe care îl dezvoltă şi pe care l-ar putea folosi pentru a declanşa un nou Război Rece, pe fondul unor dispute teritoriale, printre altele.

„Statele Unite, Rusia şi China urmăresc acum cu agresivitate crearea unei noi generaţii de arme nucleare de dimensiuni mai mici şi mai puţin distructive, ceea ce ameninţă cu declanşarea unui nou Război Rece, prin această cursă a înarmării. Acesta este, în mare măsură, o veche dinamică de joc, dar într-o formă nouă, care prezintă un stat rus în declin economic, un stat chinez în creştere şi un parcurs nesigur pentru Statele Unite”, se arată în deschiderea articolului care încearcă să explice disensiunile dintre cele trei state pe acestă temă.

„Oficialii americani îl învinovăţesc, în mare parte, pe presedintele rus, Vladimir Putin, declarând că intransigenţa lui a împiedicat eforturile de a crea un tratat privind controlul armamentului în 2010 şi le-a făcut pe celelalte două mari puteri să bată în retragere. Alţii dau vina pe chinezi, care sunt în căutarea unui avantaj tehnologic pentru a menţine Statele Unite la distanţă. Şi unii şi alţii dau vina pe Statele Unitele pentru depăşirea vitezei în competiţia înarmării prin modernizarea nucleară care, în numele îmbunătăţirii nivelului de securitate şi a fiabilităţii, riscă să intensifice şi mai mult tensiunile cu celelalte două puteri nucleare.”

Preşedintele Obama a recunoscut acest pericol la sfârşitul Summitului pentru Securitate Nucleară din Washington, de la începutul acestei luni. El a avertizat cu privire la potenţialul Statelor Unite de „creare de noi sisteme, cu un grad mai mare de mortalitate şi mai eficiente, care să conducă la o escaladare nouă a cursei înarmărilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ