10.1 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Strălucitorul și, totuși, palidul domn Fritz.

Dominic Fritz, urcat în fotoliul de primar pe un val de dorință de schimbare a timisorenilor și de lehamite față de logoreea lui Nicolae Robu, și-a a inaugurat mandatul sub cele mai bune auspicii.

Amintiți-vă interesul de care se bucura în mass-media locala și națională. Toate posturile de televiziune se băteau să-i obțină prezența sau, măcar, opinia. Devenise, indiscutabil, o vedetă la nivel național, iar noi, timișorenii, eram invidiați pentru șansa de a-l avea primar. Dominic Fritz a beneficiat și de conjunctura politică favorabilă în acel moment, adică previzibila alianță PNL – USR – UDMR, având, totodată, și o majoritate confortabilă în Consiliul Local.

Deci, una peste alta, steaua norocoasă a lui Dominic Fritz începea să strălucească pe cerul Timișoarei.

Cred că este important de mentionat faptul că, în perioada campaniei electorale, Fritz a reușit să comunice și să convingă un numar considerabil de timișoreni, neangajați politic, dar cu expertiza în diverse domenii și disponibilitate de a susține voluntar efortul de modernizare al orașului nostru. Această resursă, alături de capitalul de încredere primit din partea timișorenilor- ar fi asigurat un prim mandat de succes noului primar.

De ce, când aveai la dispoziție toate aceste resurse excepționale, rezultatele obținute după instalare au fost mai mult decât modeste, trendul, inițial ascendent, devenind – tot mai accelerat, descendent ?!?

Nu avem aici nici timp, nici spațiu pentru o analiză detaliată a acestui “fenomen”, dar merită să punctăm măcar câteva cauze care au condus la această evoluție nefericită.

Cea mai importantă resursă a unui lider politic este capitalul de încredere pe care-l deține.

Din păcate, în politică el se câștigă foarte greu, se păstrează cu mari eforturi și se pierde foarte usor. Despre recâștigarea lui există doar teorii.

Ce a făcut Dominic Fritz cu acest capital de încredere câștigat atât de ușor și de ieftin?!? ( Poate facem, altădată, o analiza a costurilor campaniei electorale.)

În primul rând și-a ostilizat aparatul executiv al primăriei, cel cu care trebuia să pună în operă promisiunile electorale. Și asta din cauza faptului că a fost prost sfatuit de consilierii personali, probabil cei recomandați de partid. Evident că a declanșat un război, care nu poate fi câștigat, decât cu prețul pierderii celui de-al doilea mandat.

Absența cunoașterii, inclusiv de către experții și consilierii USR a mecanismelor și a intereselor care generează functionarea lor, a condus și, din păcate, conduce în continuare la bâlbe, ce reduc capitalul de încredere, fără de care nu se poate face nimic pentru noi.

Încrederea necondiționată acordată de un număr mare de oameni, dezamăgiți de vechile administratii, dar cu competențe în diverse domenii, inclusiv în administrație, ca și disponibilitatea de a sprijini noua administrație, a început să se reducă, și ea. Au fost mai multe motive; pe lângă faptul că au fost – după câștigarea alegerilor – ignorați, finalmente au fost dezamăgiți când au constatat cum criteriul competenței este încălcat chiar de cel care îl promovează. Este de notorietate natională concursul cu sute de candidați pentru postul de city manager al municipiuluiTimisoara !!!

Ar fi multe de analizat!

Am simțit însă nevoia să vă spun doar ce cred că simt mulți timișoreni, dezamăgiți de prestația lui Dominic Fritz, atât de strălucitor în timpul campaniei electorale și atât de palid după ocuparea fotoliului de primar.

Am certitudinea că Dominic Fritz a învățat pe propria piele ce înseamnă politica și administrația românească.

Sper ca eșecurile suferite să nu fie transformate în dezamăgiri personale, ci în experiențe profesionale, care să ducă la creșterea competentelor politico- administrative, vitale pentru supraviețuirea lui.

Teoretic, spațiul rămas din mandatul prezent i-ar permite să demonstreze că acest experiment european – un cetățean german primar în Romania – este posibil și fezabil.

Alte subiecte :

Tot mai mulți medici din ambulatoriile bănățene intră în grevă japoneză. Ce îi nemulțumește pe sindicaliști?

Tot mai mulți medici din ambulatoriile din Timiș încep să facă grevă japoneză. Ei se declară nemulțumiți de banii puțini primiți din contractele cu...

Concedierile pe piața IT din Banat nu se întrevăd, deocamdată! Rectorul Universității Politehnica Timișoara vine cu explicația

Zeci de mii de specialiști în domeniul IT din Statele Unite ale Americii și-au pierdut locurile de muncă, într-un an și jumătate. Criza industriei IT...

Citește și :