9.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

”STOP cancerului de col uterin”. Tu cum te protejezi împotriva cancerului de col uterin? Iată ce spun medicii timișoreni-VIDEO

Direcţia de Sănătate Publică a Județului, în colaborare cu Unitatea Regională de Asistenţă Tehnică şi Management Centru a subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Pius Brînzeu Timișoara, organizează în perioada 22-28 ianuarie, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.

Ce spun medicii specialiști timișeni în privința prevenirii cancerului de col uterin?

”Prima problemă este că femeile nu exploatează acest lucru. Ar trebui să conștientizeze importanța și să știe că dacă ar merge periodic la un control ginecologic sau prin programul de screening, ar putea preveni din timp cancerul. De asemenea, vaccinul împotriva HPV crește șansele cu până la 100% de a preveni cancerul de col uterin. Programul de Screening este activ la nivel national, iar femeile trebuie să profite de acesta. În situația actuală pacientele sunt parțial informate despre acest subiect. Este foarte important ca femeile să cunoască importanța și impactul acestei boli. Programul oferă analize complexe, precum testul Papanicolau. Screeningul poate atrage atenția asupra modificărilor ce au loc la nivel genital. Totodată este important ca și partea masculină să cunoască anumite aspecte asupra cancerului de col uterin. Ambii parteneri trebuie să urmeze un tratament. După o infecție cu HPV, la nivelul organismului apar modificări ce necesită aproximativ 10 ani să dezvolte cancer de col. Sfătuiesc femeile să meargă la un control o dată pe an”, spune Elena Bernard, doctor specialist și colaborator al campaniei.

România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

La nivelul judeţului Timiș datele relevă, în 2015, următoarea situaţie privind cancerul de col uterin: 123,84%000 din totalul populației și 239,15%000 din totaull populației feminine, în ierarhia neoplasmelor, ocupând, la femei, locul 2 după cancerul de sân.

În ceea ce priveşte programele de screening, la nivelul Spitalului Clinic Judeţean Timișoara, se derulează, începând cu anul 2012, subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Acesta se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de mediul în care trăiesc sau de calitatea acestora de asigurat.

O posibilă explicaţie, a numărului crescut de îmbolnăviri prin cancer de col uterin, ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe.

Una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este de a asigura populația, politicienii şi furnizorii de servicii medicale, că se vor înţelege pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin.

În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. La nivel naţional în perioada 22-28 ianuarie 2017, se derulează Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin cu sloganul: “STOP cancerului de col uterin”. Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :