Stăm pe un munte de aur dar ce folos? Cel mai sărac județ din Banat deține un sfert din patrimoniul industrial inventariat al României!

856

Banatul Montan este depozitarul unor bogății culturale, arhitecturale și industriale deosebite. Mulți dintre noi ne-am născut cu ele și le considerăm un dat peren. Din păcate, realitatea din ultimele decenii ne arată cu totul altceva. Necunoașterea, acțiunea umană deliberată sau accidentală, complicitatea unor instituții, indiferența noastră sau acțiunea unor factori naturali au dus la afectarea și diminuarea acestui tezaur sau chiar la dispariția unor valori excepționale, indiferent că vorbim de clădiri, vestigii istorice, căi ferate, mine, canale de aducțiune, gări etc.

Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, în parteneriat cu Asociaţia Euroland Banat au organizat în cursul zilei o ”Masa Rotundă” cu tema Patrimoniul cultural, architectural şi industrial din Banatul Montan. Masa rotundă a oferit o platformă de discuții, de idei, propuneri, dezbateri celor care apreciază moștenirea culturală, patrimoniul arhitectural și industrial pe care încă îl mai avem.

Furnal 1

Preşedintele Asociaţiei Euroland Banat, Andrei Szabo a declarat pentru Radio Reșița ce se urmăreşte prin această dezbatere. “25% din patrimoniul industrial inventariat al României se găseşte pe teritoriul Judeţului Caraş-Severin. Având acest fundament ne-am gândit că trebuie să aducem în dezbaterea publică acest patrimoniu. Am propus această masă rotundă, am numit-o aşa pentru că vrem să fie un cadru informal de discuţie în care să putem pune în balanţă ce este bun, ce am facut greşit, ce s-a pierdut şi ce putem salva din tot acest patrimoniu. Scopul nostru final este de a pune în dezbatere publică aceste teme, de a sensibiliza şi de a readuce în conştinţa comunităţii aceste valori, acest tezaur pe care trebuie şi îl putem salva. Este extrem de important ca generaţiile care vin să se poată bucura de întreg acest tezaur.”

1 COMENTARIU

  1. Patrimoniu cultural nu înseamnă aur decât atunci când ști să l valorifici. Cam așa se întâmpla in capitalism. Toți au potențial, dar numai uni știu să l valorifice.

LĂSAȚI UN MESAJ