„Srećna Nova Godina 2020!” Sârbii din Banat au trecut în Noul An FOTO-VIDEO

217

De când mai marii bisericilor și ai comunităților au hotărât să adopte calendarul gregorian, iar o altă bună parte, mai cu seamă cei din Răsărit, pe cel vechi (iulian), lumea s-a mai împărțit încă odată în două tabere. Însă, un pretext numai bun pentru unii de a petrece de două ori. Printre aceștia sunt și cei din comunitatea sârbilor din Banat.

Majoritatea restaurantelor cu specific sârbesc au organizat în noaptea de luni către marți Revelionul. Cu o tradiție de două decenii, un cunoscut local din centrul orașului este printre cele în care au răsunat muzica și voia bună, azi-noapte. Aerul sărbătoresc a fost întreţinut de formaţii şi artişti veniți din Serbia, dar şi din România. Vedete consacrate sau doar în devenire ca Slađana, Miriana, Rada Radoslav şi Marko Živković au făcut atmosferă, spre încântarea petrecăreților. Tot cu acest prilej, au fost sparte pahare după un vechi obicei ce simbolizează reînoirea anului și lăsarera în urmă a celor rele.

Printre oaspeții de onoare se numără Branko Branković, ambasadorul Republicii Serbia la Bucureşti, Vladan Tadić, consulul general al Serbiei la Timişoara, dar și reprezentanţi de seamă ai Uniunii Sârbilor din Banat.

Sportivii sârbi şi muntenegreni care evoluează la cluburile timișorene au luat și ei parte la petrecerea dintre ani.

Unul din liderii comuntății sârbe vorbește cu mândrie despre evenimentul organizat. „Este un eveniment de excepţie pentru noi, pentru că anul acesta aniversăm şi 20 de ani de când s-a redeschis restaurantul şi organizăm revelionul sârbesc. Am pregătit platouri cu produse speciale, de la prune uscate umplute cu prosciuto, până la peşte pane, ruladă de purcel şi multe alte specialităţi sârbeşti. Muzica este de excepţie. Intrăm în noul an cu optimism, iar paharele sparte la ora 12 înseamnă că ne mai interesează trecutul, ne uităm spre viitor. Foarte mulţi sârbi din România au plecat să petreacă în Serbia, dar mulţi de acolo au venit să petreacă la Timişoara”, a declarat Javor Radovankovici.

„Sperăm că vom avea un an bun, îmbelşugat şi cu mai multă înţelepciune pentru toţi. Sârbii încearcă să păstreze aceste tradiţii legate de Crăciun şi Anul Nnou după calendarul vechi, pravoslavnic”, a spus Ognean Cristici, preşedintele Uniunii Sârbilor din Banat.

„În fiecare an comunitatea sârbă sărbătorește foarte frumos trecerea în noul an sârbesc. Mă simt foarte bine și am acceptat cu mare plăcere invitația de a participa la acest eveniment… Este foarte important, fiincă ei netrăind în Serbia, ci aici, în România, încearcă să-și păstreze tradițiile și o fac foarte bine. Sărbătoresc Crăciunul și Revelionul după calendarul de rit vechi alături de alte sărbători naționale”, explică Liliana Oneț prefectul județului Timiș.

Srećna Nova Godina 2020!

LĂSAȚI UN MESAJ