Spre disperarea autorităților, ”Lover-boy” face victime și în Caraș-Severin!

742

Metoda care face cele mai multe victime ale traficului de persoane este cea numită ”lover-boy”. Tinerele, majoritatea cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, sunt racolate de bărbați care le exploatează sexual în alte țări și de care fetele se îndrăgostesc, cele mai vulnerabile fiind tinerele private de susținerea familiei și care în copilărie nu au primit afecțiunea de care are nevoie un copil. Astfel că, acestea cad în brațele primului bărbat care le oferă și cel mai mic semn de dragoste, fără să poată discerne corect situția, devenind victime sigure.

România este țara sursă pentru traficul de persoane. Conform statisticilor ANITP din 2016, 57% dintre victime au fost exploatate în România și 43% în alte tări. Doar 1% au fost cazuri de răpiri, restul victimelor traficului de persoane au fost înșelate. În Caraș-Severin anual cad victime acestei metode între 5 și 15 tinere, multe fiind identificate în urma investigațiilor Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane, de cele mai multe ori tinerele ezitând să facă sesizări fie pentru că se îndrăgostesc de cel care le-a exploatat, fie de rușine sau frică.

Ziua de 18 octombrie este declarată Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane și a fost marcată și la Reşiţa printr-o întâlnire de lucru a echipei interinstituţionale, întâlnire la care au fost prezentate situații referitoare la traficul de persoane în zona de vest a țării, cu accent pe județul Caraș-Severin.

S-a discutat și despre metoda de racolare ,,lover-boy”, pentru că este o caracteristică pentru judeţul Caraş-Severin, mare parte dintre victimele identificate în perioada 2015 – 2017 fiind racolate prin această metodă, după cum a declarat Ana-Maria Cordun, inspector de specialitate în cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

În prezent, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane Centrul Regional Timişoara derulează acţiunea ”Iubirea este artă, nu sclavie”, prin care se doreşte conştientizarea populaţiei cu privire la acest fenomen, dar şi să atragă atenţia asupra faptului că dacă tinerii s-ar axa şi spre alte valori, cum sunt cele culturale, şi capacitatea lor de a lua decizii ar fi mult mai bună. Până la sfârșitul lunii, ANITP își propune să pună bazele unei campanii de prevenire a exploatării sexuale în rândul tinerilor din judeţul Caraş-Severin, campanie ce va fi desfășurată atât la nivel on-line, dar şi o campanie cu activităţi directe în rândul tinerilor. ANITP va semna în acest sens un parteneriat cu instituţiile şi ONG-urile din Caraş-Severin, după cum a mai subliniat Ana-Maria Cordun

LĂSAȚI UN MESAJ