„Spotlighting Timisoaraʹs Heritage Through Dance” pentru cartierele orașului

72


Clubul de Dans Sportiv Magnum Team a lansat proiectul cultural intitulat „Spotlighting Timisoaraʹs Heritage Through Dance”, care dorește să pună în evidență patrimoniul cultural din cartierele istorice ale orașului.

Proiectul este continuarea a două proiecte precedente: unul marca Magnum Team, intitulat „În pași de dans prin clădiri de patrimoniu”, derulat în 2021, iar cel de-al doilea al Universității Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, intitulat „Spotlight Heritage Timișoara”. Primul show de teatru-dans intitulat „Lumea Valeriei”, inspirat din viața Valeriei Pintea, s-a desfășurat în cartierul Iosefin, pe Podul de Fier, a fost unul cu mare succes la public, atât datorită farmecului poveștii și a dansului, dar și a valorii adăugate prin componentele de realitate virtuală și augmentată.
Cel de-al doilea spectacol are în centrul său, ca de altfel toate cele ce vor urma, tot un personaj feminin. Este vorba despre Else Kornis, (1889 – 1983), o evreică născută în Praga, poetă, scriitoare, traducătoare, o doamnă care a avut strânse legături cu viața artistică a urbei din acele vremuri.

Povestea, istorisită de Geza Kornis, fiul ei, așa cum apare în cartea „ Memoria salvată” (volumul II, coordonatori Smaranda Vultur și Adrian Onică, Editura Universității de Vest Timișoara, 2009), va fi narată de către artistul liric Marius Goșa .
Spectacolul este inspirat din expoziția „Cartierul Fabric – Lumi în destine”, organizată în 2021, care cuprinde istorii personale ale locuitorilor Fabricului, intervievați de echipa condusă de prof.univ.dr. Smaranda Vultur, coordonator al Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală.
Momentele de dans descriu scene din viața de zi cu zi a copiilor de odinioară, întîlniri ale elitei artistice a vremii sau secvențe dintr-o nuntă evreiască, toate acestea în decorul asigurat de minunatele clădiri din zonă.
Evenimentul, va avea loc în 9 septembrie, în Parcul Regina Maria din cartierul Fabric, de la ora 20:00, va fi potențat prin utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată, elemente realizate de o echipă a proiectului „Spotlight Heritage Timișoara”, de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Celelalte evenimente din cadrul acestui proiect al Clubului de Dans Magnum Team, care vor ilustra povești din alte două cartiere istorice ale orașului, Elisabetin și Cetate, vor fi programate în lunile ce urmează.

Proiectul cultural „Spotlighting Timisoara's Heritage through Dance/Descoperă patrimoniul Timișoarei în pas de dans”, proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, este o inițiativă a Asociației Club de Dans Sportiv Magnum,  în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Național al Banatului și este inspirit din proiectul “Spotlight Heritage Timisoara / Patrimoniul sub reflectoare Timisoara”,  parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.