15.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Spitalul-ruină de pe Calea Torontalului ar urma să fie demolat parțial! Peste 200 de milioane de euro vor fi investite într-un nou corp spitalicesc în zona amintită

Unul dintre spitalele selectate pentru finanțare din PNRR este și Institutul Oncologic Timișoara. Investiția este estimată la aproape 200 de milioane de euro fără TVA și va fi realizată pe locul unui spital-fantomă la care lucrările au început în urmă cu 30 de ani.

Unul dintre cele 27 de spitale care primesc bani din PNRR este și Institutul Oncologic Timișoara. Potrivit proiectului, noul spital va avea 250 de paturi și șase săli de operație, dar și un sector îngrijiri medicale de spitalizare, un sector de diagnostic și tratament, un bloc operator, secție ATI, imagistică, chirurgie de zi, centru de primiri urgențe, laborator medicină nucleară, ambulator de specialitate și radioterapie.

Facilitățile vor respecta standardele internaționale de calitate, izolare și siguranță. Structura funcțională propusă va conține clădiri cu un consum de energie egal cu zero, toate paturile digitalizate, o secție ATI si un bloc operator cu digitalizare implementată”, au explicat reprezentanții DSP Timiș.

Institutul Oncologic de la Timișoara va fi construit pe ruinele spitalului municipal, a cărui construcție a început în 1994, dar nu a fost finalizată niciodată. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Timiș, Cornelia Bubatu, proiectul Institutului Oncologic prevede demolarea partial a construcției realizate deja, finalizarea clădirii și construirea unor imobile noi. „O parte din clădire va fi reabilitată și o parte demolată”, a declarat Cornelia Bubatu.

Un monument al neputinței

Clădirea care va fi transformată într-un institut oncologic a fost în ultimii 30 de ani un monument al neputinței.

 Lucrările au început în 1994, când primar al Timişoarei era Viorel Oancea. Fostul edil a explicat presei locale din Timişoara cum au început lucrările acest spital. Oancea a declarat pentru Opinia Timişoarei de realizare a spitalului i-a aparţinut fostei şefe a Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Mimi Săraru, care dorea ca Spitalul Municipal Timişoara, ale cărei clinici sunt împrăştiate prin tot oraşul, să funcţioneze într-o singură clădire. Guvernul PSD de la vremea respectivă, al cărui Ministru al Sănătăţii era Iulian Mincu, a alocat fondurile necesare proiectului, ministrul venind chiar la Timişoara pentru începerea lucrărilor.

Spitalul a fost abandonat în 1998

Potrivit fostului primar al Timişoarei, Viorel Oancea, citat de jurnaliştii timişoreni, lucrările au fost sistate în 1998, după ce a venit la guvernare Convenţia Democrată Română (CDR).

„După ce a venit Convenţia, în 1996, în stilul propriu românesc, ce a făcut ăla nu e bun, numai ce facem noi e bun. După 1996, s-au sistat lucrările. Bani au fost băgaţi mulţi în acea construcţie. Nu mai ştiu suma. Oricum, multe miliarde din perioada aceea. Erau câteva sute de miliarde de lei”, a declarat fostul primar pentru Opinia Timişoarei. După aproximativ trei ani de la abandonarea construcţiei, clădirea a fost trecută de la Ministerul Sănătăţii, la Primăria Timişoara, în ciuda opoziţiei făcute de fostul primar Gheorghe Ciuhandu.

„Guvernul Năstase ni l-a pus în braţe după ce l-au ţinut opt ani şi nu au făcut mare lucru. Eu am încercat să fac un parteneriat public-privat cu diverşi parteneri privaţi. Au fost spanioli, austrieci, israelieni, dar ei toţi cereau o garanţie prin care Ministerul Sănătăţii să se angajeze că preia bolnavii în programe finanţate din programe naţionale. M-am împiedicat de faimosul ministru Cinteză.  

În 2009 a venit domnul Geoană în campanie electorală cu toţi corifeii din PSD. Ne-am deplasat acolo şi ne-a promis ritos că spitalul va fi preluat de Ministerul Sănătăţii şi se va face institut oncologic. Pe cale de consecinţă, s-a preluat spitalul în custodia Guvernului. Din momentul ăla fiind titulari de investiţii s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a declara Ciuhandu pentru „Adevărul”, în 2017.

Odată cu abandonarea lucrărilor de la Spitalul Municipal de pe Calea Torontalului, geamurile termopan şi caloriferele cumpărate pentru spital au fost zidite într-un spaţiu de la subsolul clădirii. După aproximativ opt ani de la preluarea spitalului de către Primăria Timişoara, clădirea a trecut din nou la Ministerul Sănătăţii. Cu ocazia transferului, în 2011, s-a constatat că geamurile termopan şi caloriferele au fost furate, fără ca hoții să fie prinși.

Printr-o hotărâre de Guvern din 2015 s-a decis ca ruina clădirii care ar fi trebuit să fie Spitalul Municipal Timişoara va fi transformată într-un Institutul Regional de Oncologie.

Sursa: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Președintele CCIA Timiș a deschis FoodIntelForum București 2024

Miercuri, 24 aprilie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a...

Instruirea continuă a asistenții personali de la Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a organizat miercuri, 24 aprilie, o sesiune de instruire profesională a asistenților personali ai persoanelor cu handicap,...

Citește și :