15.2 C
Timișoara
sâmbătă 2 decembrie 2023

Spectacol aparte cu tehnică militară de miliarde de dolari, de 1 Decembrie, la Timișoara

Parada de 1 Decembrie de la Timișoara va avea loc la fel ca anul trecut în fața Catedralei. Nici în acest an nu vor avea loc depuneri de coroane la Monumentul Ostașilor din Parcul Central-Scudier, care s-a numit inițial, în anii 60, „Statuia ostaşului sovietic”.

Prefectul Mihai Ritivoiu a anunțat că anul acesta Ziua Națională a României va fi un eveniment de amploare în centrul Timișoarei. Iar ca noutate, vor participa la defilare și transportoare blindate Piranha V, realizate de americani pentru Armata Română.

„Și în acest an vom organiza un eveniment de amploare de Ziua Națională, cu o participare de forțe chiar mai numeroasă ca anul trecut. Avem și o surpriză: pentru prima dată în Timișoara, vor participa la defilare și transportoare blindate Piranha V! Vom păstra și locul ceremoniei: în fața Catedralei Mitropolitane, unde vă aștept pe toți în 1 Decembrie de la 11.00 să sărbătorim împreună!”, a anunțat prefectul Mihai Ritivoiu.

Legat de transportoarele blindare Piranha 5, Armata Română a semnat cu General Dynamics European Land Systems (GDELS) un contract de aproximativ 900 de milioane de euro pentru 227 de mașini de luptă. Primele 36 de vehicule militare au fost fabricate în Elveția, alte 58 au fost asamblate la Uzina Mecanică București (UMB), urmând ca celelalte transportoare Piranha 5 să fie asamblate tot în România și livrate către armată în următorii ani.
Parada va avea loc cu începere de la ora 11.50, prin fața Catedralei Mitropolitane. Momentul va fi precedat de clasicele discursuri susținute de conducătorii aflați acum în funcție, respectiv un moment al fanfarei militare.
Parada are loc pe următorul traseu: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazul.
Lista evenimentelor mai include depunerea de coroane la Cimitirul Eroilor, de la 8.30 – în loc de Statuia Ostașului din Parcul Central-Scudier, căzută în dizgrație, respectiv un serviciu religios, la Catedrala Mitropolitană, de la 10.30.
Între orele 17.45 și 19.45 are loc un alt moment deja tradițional, ceremonia militară de retragere cu torţe, care are loc pe traseul Strada Mărășești – Str. Sf. Ioan- Bulevardul Republicii, Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană – Primăria Timișoara – Bd. C.D. Loga – Mitropolia Banatului – Bd. Revoluției din 1989 – Instituția Prefectului – Piața Sf. Gheorghe; Str. 9 Mai – Piața Libertății – Str. Alba Iulia – Piața Victoriei – Str. Mărășești.

Alte subiecte :

Citește și :