Specialiștii Institutului Național al Patrimoniului, în inspecție la Castelul Huniade

137
Eternul șantier de la Castelul Huniade a fost inspectat, marți, de specialiștii de la Institutul Național al Patrimoniului. Instituția centrală va supraveghea lucrările viitoare, astfel încât ele să nu se mai blocheze și să fie făcute corect.
”Am început săptămâna cu o vizită la Castelul Huniade, obiectiv care așteaptă de mulți ani vești bune. Starea în care se află imobilul a fost atent analizată de reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, împreună cu echipa de proiectare. Doar așa putem găsi cele mai bune soluții pentru reabilitarea și punerea în valoare a clădirii de patrimoniu. Inspecția de la Castelul Huniade vine la două săptămâni după ce am anunțat că s-a semnat contractul pentru serviciile de proiectare! Totul trebuie să fie gata în 5 luni. Următorul pas important va fi licitația pentru proiectul tehnic și pentru lucrările de execuție”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Proiectul este inclus în Programul național de restaurare a monumentelor istorice (PNR), finanțat de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii și gestionat de Institutul Național al Patrimoniului. Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara este în continuare închis turiștilor.
De aproape 14 ani, autoritățile județene se chinuiesc să restaureze palatul din centrul orașului și nu reușesc. Probelemele legate de proiectare, descoperirea unor impedimente în timpul lucrărilor sau birocrația au făcut ca, astăzi, turiștii să aibă interzis în Castel. Până acum, s-a făcut o reabilitare a părții de nord – vest, însă mai este mult de lucru.
Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că la Castelul Huniade din Timişoara, în care ar trebui să funcţioneze Muzeul Naţional al Banatului, ar putea începe în acest an lucrările de reabilitare care să permită deschiderea parţială a acestuia pentru anul Capitalei Culturale Europene 2021.
În bugetul de anul acesta, Muzeul Banatului primește o finanțare de 2,8 milioane de lei. O bună parte din bani merge tot către castel, mai exact către conservarea și restaurarea Donjonului Castelului Huniade – 2,2 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.