Spaime grele pentru milionarii de carton ai Timișoarei! În cazul unor anchete penale, unii dintre ei riscă confiscarea totală a averii!

2351

Actualul ministru al Justiției, Raluca Prună, a anunțat aseară că urmează să depună în Parlament proiectul de lege prin care averile considerate a fi obținute în mod ilicit și fraudulos să poată fi confiscate în variantă cât mai extinsă. Adică, exact ceea ce nu s-a prea întâmplat pană în prezent, când mulți dintre cei condamnați pentru fraude și corupție la nivel înalt au scăpat bine-mersi cu averile aproape intacte.

Dacă acest proiect de lege va fi adoptat de actualul Parlament (un fapt greu de crezut că se va întâmpla, totuși!) sau măcar de acela care va fi format după alegerile din decembrie, atunci șansele ca averile marilor corupți să fie confiscate, fie că vorbim de politicieni, fie de oameni de afaceri dubioși, vor crește substanțial.

Situația este valabilă si pentru unii milionari de carton din Timiș, ori în cazul unor politicieni locali bănuiți de acte de corupție, care au în lucru dosare la DNA.

Fie, mai ales, în cazul unor oameni de afaceri deja condamnați definitiv la pușcărie, dar ale căror averi au rămas încă neidentificate de către instituțiile de control ale statului.

,,Cred că este un proiect important pentru România. Dacă vrem bani la buget, trebuie să confiscăm banii furați, să-i redăm societății”, a afirmat Prună, care a participat la Târgu Ocna la Festivitatea de absolvire și de depunere a jurământului pentru promoția 2016 a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare (SNPAP) din localitate, singura instituție de învățământ de acest tip din România.

Raluca Prună a mai spus că pregătește, pentru a fi lansat în dezbatere publică, un pachet de legi de reformare a sistemului judiciar, dar nu a vrut să ofere detalii privind conținutul acestuia. „Nu pot să precizez prevederi din aceste documente pentru că aș devansa dezbaterea acum, când mai avem câteva lucruri de pus la punct”, a precizat ministrul Justiției.

Un al treilea obiectiv vizat de Ministerul Justiției este cel referitor la reformarea sistemului penitenciarelor, pe care îl dorește concretizat printr-un proiect legislativ în Parlament, a mai menționat Prună.

„După încheierea, pe 9 septembrie, a dezbaterii publice lansate în urmă cu trei săptămâni, vom analiza propunerile de măsuri administrative și legislative ce s-au desprins din dezbatere în cadrul a cinci centre mari din țară — Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara și București. Vor fi prezenți nu numai cei din Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și reprezentanți ai ONG—urilor care lucrează, au proiecte interesante în diverse penitenciare și care pot face sugestii. Ascultând toate părțile interesate din societate, o să facem o propunere, la jumătatea lunii septembrie, și o să depun un proiect pe masa Parlamentului”, a precizat ministrul Justiției.

Raluca Prună a reiterat, totodată, faptul că așteaptă din partea Parlamentului „o colaborare pe măsura interesului existent privind reformarea sistemului penitenciarelor”.

Ministrul a subliniat că, până la finalizarea obiectivului privind reforma din sistemul penitenciar, așteaptă de la noua conducere a ANPR „viziunea și determinarea de a schimba lucrurile în sistemul penitenciar și de a lua măsuri administrative care să aducă schimbarea imediată în viața celor care se află în detenție”.

Ea mai precizat că s-a fundamentat un plan de măsuri care vizează realizarea de investiții în infrastructura penitenciarelor din România.

Referindu-se la posibile sancțiuni din partea Uniunii Europene privind situația actuală din sistemul penitenciar românesc, Raluca Prună a menționat că sistemul de penitenciare „este costisitor peste tot”, România nefiind singura țară care are probleme în acest sector.

,,Facem eforturi, dar nu suntem singurii cu probleme. Anul trecut, predecesorul meu a inițiat o scrisoare împreună cu omologul italian prin care cerea Uniunii Europene, Comisiei Europene, să se permită folosirea de fonduri europene pentru refacerea infrastructurii în sistemul penitenciar. La conținutul respectivei scrisori, inițiată de doi miniștri, au aderat alți 11 miniștri de justiție din statele europene, ceea ce face ca cel puțin 13 state membre ale UE, prin semnătura pe care miniștrii le-au pus pe scrisoare respectivă să admită că sunt probleme în sistemele penitenciare din țările lor. Sistemul de penitenciare este peste tot costisitor și nu este România singulară în avea probleme”, a punctat Raluca Prună.

Sursa : Agerpres

1 COMENTARIU

  1. Ca la noi la nimeni , adica cum ? Eu daca gasesc ( ex ) …1000 de lei pe strada , sunt obligat sa predau suma autoritatilor abilitate , in schimb daca fur ( ex ) 1000 de lei , trebuie sa aprobe parlamentul ( sic ) , adica alti hoti…INCREDIBIL !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.